IZVISILI AL BAGHDADI I TRUMP

Time proglasio Angelu Merkel osobom godine

09.12.2015 u 14:50

Bionic
Reading

Američki časopis Time proglasio je u srijedu njemačku kancelarku Angelu Merkel osobom godine 2015., odajući joj priznanje zbog odlučnog vodstva u suočavanju s izbjegličkom krizom te krizom eura. U konkurenciji s Angelom Merkel bili su republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, koji je završio na trećem mjestu, dok je drugoplasirani čelnik tzv. Islamske države Abu Bakr al Baghdadi

Prošle godine Time je osobom godine proglasio borce protiv ebole - liječnike, bolničare i druge osobe koje se protiv te pošasti bore u zapadnoj Africi. Prethodno, osobe godine po izboru Timea bile su papa Franjo (2013) i američki predsjednik Barack Obama (2012). The Time predstavlja Angelu Merkel, ovogodišnju osobu godine, kao 'kancelarku slobodnog svijeta'.

Taj američki časopis bira osobu godine od 1927. godine, a samo četiri osobe bile su žene - uključujući njemačku kancelarku. Ostale slavodobitnice bile su filipinska predsjednica Corazon Aquino (1986), britanska kraljica Elizabeta II (1952), te Amerikanka Wallis Simpson (1936) zbog koje je abdicirao kralj Edward VIII.

Inače, Angela Merkel bila je osoba godine 2014. po izboru britanskog lista The Timesa zbog njezine središnje uloge u očuvanju europske stabilnosti u vrijeme rastuće ruske agresije u istočnoj Europi.

The Times je obrazložio da se Merkel pokazala kao 'nezamjenjiva moćna osoba u godini u kojoj su odnosi Istoka i Zapada testirani do točke pucanja u najopasnijoj geopolitičkoj krizi od kraja Hladnog rata' te jedina osoba na međunarodnoj političkoj sceni koja se izdvojila svojom odlučnošću.