pokrenuta istraga

Tko je Irena Šarac, srpska veleposlanica jučer napadnuta u Madridu

10.09.2024 u 09:54

Bionic
Reading

Irena Šarac, veleposlanica Srbije u Španjolskoj, trenutno je na udaru medijske pažnje zbog incidenta koji se dogodio jučer u Madridu, gdje ju je napao mlađi muškarac. Udario ju je nogom u leđa nakon što ju je pitao je li iz Srbije. Incident se dogodio dok je Šarac razgovarala mobitelom na srpskom jeziku, a počinitelj je odmah pobjegao s mjesta događaja

Španjolska policija pokrenula je istragu dok je ministarstvo vanjskih poslova Srbije snažno osudilo napad​.

Šarac je završila Filološki fakultet (kineski jezik) i ima dugogodišnje iskustvo u diplomaciji. Osim Filološkog, završila je specijalistički studij na Fakultetu političkih znanosti.

U njezinoj službenoj biografiji navedeno je da govori engleski i kineski, a ima osnovno znanje španjolskog i francuskog jezika. Preuzela je poziciju veleposlanice Srbije u Madridu krajem 2022. godine, nakon što je ranije obnašala razne funkcije u ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Karijeru je započela 2004. u Pekingu kao prevoditeljica s kineskog na engleski jezik. Od 2013. do 2017. djelovala je u Ateni kao prva tajnica u veleposlanstvu, a kasnije i kao savjetnica. Nakon toga radila je u ministarstvu vanjskih poslova kao prva savjetnica u sektoru za bilateralnu suradnju.

Od 2021. do 2023. radila je u ministarstvu vanjskih poslova kao načelnica odjela za Aziju, Australiju i Pacifik.

Iako je njezin diplomatski rad dosad bio relativno diskretan, spominjana je u nekoliko kontroverznih slučajeva u vezi s radom srpskih diplomata u inozemstvu. Ipak, protiv nje nikada nije pokrenut kazneni postupak, a sve optužbe su opovrgnute​.

Nakon napada u Madridu njezin odvjetnik naglasio je da se Šarac uvijek držala profesionalnih standarda i da ovaj čin nasilja zahtijeva brzu i odlučnu reakciju španjolskih vlasti​.