crveni meteoalarm

Tko ne mora, neka ne izlazi: 'Opasno po život, moguće i evakuacije'; Vakula otkrio kad slijedi smirivanje

04.10.2024 u 07:32

Bionic
Reading

U pretežno svježem petku očekuje se česta kiša, osobito na moru i priobalju, gdje će biti obilnija, praćena jakim vjetrovima – burom i jugom. Objavljen je novi meteoalarm zbog vremenskih prilika

"Mjestimice obilna količina kiše, moguće su urbane i bujične poplave. Količina oborine > 100 mm.

PODUZMITE MJERE kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima."

Petak donosi probleme i zbog lokalno snažnog juga i bure. Zbog problematične remenske i hidrološke situacije, kao i obilnih padalina koje podižu vodostaje, stručnjaci DHMZ-a u srijedu su izdali posebno upozorenje, rekao je Zoran Vakula u prognozi vremena za HRT.

Najviši stupanj opasnosti

Na jugu Hrvatske tijekom noći i na početku toplog, ali promjenjivog petka, očekuju se jaki vjetrovi, olujno jugo i uzburkano more, a neki bi mogli imati problema zbog obilne kiše, zbog čega je izdano crveno upozorenje, najviši stupanj opasnosti.

"Mjestimice obilna količina kiše, moguće su urbane i bujične poplave. Količina oborine > 100 mm.

PODUZMITE MJERE kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", objavio DHMZ.

Vrijeme opasno po život

Meteorolozi navode da će vrijeme biti opasno za život. "Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Vrlo velika opasnost od poplava postoji i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, ali barem će vjetar biti manje jak i promjenjivog smjera. Ipak, dovoljno da uzrokuje jače valove. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 14 i 19 °C, a poslijepodne će biti toplije, uz povremena sunčana razdoblja.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuje se oblačno i kišovito vrijeme, s mogućim obilnijim pljuskovima i grmljavinom tijekom noći i prijepodneva, ali manje izraženo nego u četvrtak. Ipak, crveno upozorenje ostaje na snazi zbog lokalno olujne bure, posebno na zapadu Istre i južnim područjima. Ovdje će ostati razmjerno svježe, s malim dnevnim kolebanjem temperature.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će ostati stabilne tijekom dana, između 10 i 14 °C, a osjećaj svježine pojačavat će sjeverni vjetar koji bi mjestimično mogao dosegnuti olujnu jačinu, osobito u planinskim predjelima. Kiša će biti češća do petka ujutro i ponovno tijekom noći s petka na subotu, s mogućnošću vedrijih razdoblja popodne, osobito na karlovačkom području.

U istočnoj Hrvatskoj, osobito u Podunavlju, vjerojatnost za sunčana razdoblja veća je u popodnevnim satima, ali do tada se očekuju povremene kiše uz umjeren sjeverozapadni vjetar, a temperature će biti između 11 i 16 °C.

Od ponedjeljka stabilnije

Od ponedjeljka se očekuje stabilizacija vremena. Sljedećih dana na kopnu jutra svježija, a danju toplije. U subotu još pretežno oblačno s ponešto kiše, no nakon toga stabilnije i sunčanije, uz mogućnost jutarnje magle.

Na Jadranu će biti više sunčanih sati, no tijekom vikenda su mogući povremeni pljuskovi i grmljavina, kao i lokalno jaki vjetrovi poput bure i tramontane. Na jugu će u subotu prevladavati jugo, a nakon svježijeg dana u subotu, očekuje se topliji kraj vikenda.