prijatelji i suradnici

Tko su bili ljudi koji su poginuli s Prigožinom?

24.08.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Kako je jučer objavila Rosaviatsia, ruska agencija za zračni promet, u avionu srušenom dvjestotinjak kilometara od Moskve, uz Jevgenija Prigožina, osnivača grupe Wagner, i Dmitrija Utkina, njegova suosnivača, nalazili su se Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev te posada koju su činili Aleksej Levšin, zapovjednik, Rustam Karimov, kopilot, i stjuardesa Kristina Raspopova

Međutim ni agencija ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema ni službene reakcije ruskih vlasti na nesreću.

Valerij Čekalov, prema pisanju BBC-ja, bio je jedan od Prigožinovih najbližih prijatelja te vođa Wagnera početkom stoljeća. Bio je zadužen za logistiku, a nadgledao je Prigožinove ugovore o opskrbi vojske hranom, kao i prekomorske projekte koji uključuju geološka istraživanja, proizvodnju nafte i poljoprivredu.

Bio je povezan s Evropolisom, tvrtkom koja je sklopila unosan naftni posao sa Sirijom te plaćala vagnerovce i nabavljala oružje, prema istraživačkoj skupini All Eyes on Wagner.

Čekalov je bio na meti američkih sankcija jer je djelovao u ime Prigožina i opskrbljivao Rusiju oružjem.

Jevgenij Makarjan bivši je policijski službenik koji se Wagneru priključio u ožujku 2016., navodi istraživačka stranica Dossier Center.

Borio se za plaćeničku skupinu u Siriji, a njegov pozivni znak bio je Makar.

Sergej Propustin u Wagneru je od 2015., a koristio je pozivni znak Kedr i borio se u Drugom čečenskom ratu.

Dossier Center navodi da dolazi iz postrojbe koja je Prigožinu osiguravala osobne tjelohranitelje.

Aleksandar Totmin poznat je po svom pozivnom znaku Tot, a često je na Instagramu objavljivao slike svog života.

Nikolaja Matusejeva Dossier Center nije uspio pronaći na ruskim popisima, ali su pronašli 'Nikolaja Matusevicha', koji se borio s Wagnerom od 2017.

O Dmitriju Utkinu više možete pročitati ovdje.

  • +6
Pad Prigožinovog aviona Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP