šef wagnera

Je li Afrika razlog zbog kojeg je Prigožinov avion pao?

24.08.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Jevgenij Prigožin, zapovjednik Wagnera, koji je navodno poginuo u padu zrakoplova kod Moskve, najvjerojatnije je u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju od 23. kolovoza

Izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je u Kremlju postojao 'plan da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi'.

Nakon jednodnevne pobune u Rusiji u lipnju, fokus Wagnera u potpunosti se prebacio na Afriku, a plaćenike se povezivalo s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju te pučem u Nigeru.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage.

Putin je, piše ISW, vjerojatno zaključio da je Prigožin prešao unaprijed utvrđenu crvenu liniju svojim naporima da zadrži Wagnerov pristup operacijama u Africi. Putin, Prigožin i bjeloruski predsjednik Lukašenko možda su postigli dogovor koji je okončao Wagnerovu pobunu, prema kojoj je Prigožin morao ograničiti svoju i Wagnerovu prisutnost u Africi. Prigožinov video od 21. kolovoza, u kojem se tvrdi da Wagner širi svoju prisutnost u Africi, i kasniji porast Wagnerovih oglasa za novačenje, vjerojatno su predstavljali prelazak granice koju nisu smjeli prijeći.

Podsjetimo, mlažnjak Embraer Legacy 600, za koji se vjeruje da je prevozio Prigožina, prema Flightrdaru24 je jučer napravio 'iznenadnu vertikalu' u 17.19 sati i potom u 30 sekundi pao za više od 2,5 kilometara sa svoje visine letenja od 8,5 kilometara. Avion nije pokazivao znakove problema sve do iznenadnog pada visine u zadnjih 30 sekundi.

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsia, jučer je objavila da su Prigožin i njegova desna ruka Dmitrij Utkin bili na popisu putnika srušenog zrakoplova s još osam putnika, ali službene potvrde toga još uvijek nema.

  • +5
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia