desna ruka

Tko je Utkin, čovjek s nacističkim tetovažama koji je poginuo s Prigožinom

24.08.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Među onima za koje se pretpostavlja da su poginuli s vođom Wagnera Jevgenijem Prigožinom u avionskoj nesreći u blizini Moskve bio je i Dmitrij Utkin, a on se često opisivao kao osnivač ili suosnivač plaćeničke skupine iako je njegova točna uloga bila nejasna

Njegov nadimak bio je Wagner, po omiljenom Hitlerovom skladatelju. Istraživačka web stranica Bellingcat napisala je 2020. da je Utkin imao 'opsesivnu fascinaciju poviješću Trećeg Reicha', dok ga je drugi nedavni izvještaj opisao kao 'okićenog brojnim nacističkim tetovažama, uključujući svastiku, nacističkog orla i SS munje'. Wagnerova grupa je navodno dobila ime po njemu.

Međutim, prema izvješću Centra za strateške i međunarodne studije, američkog think tanka, iz 2020., 'ne može se provjeriti je li Utkin inicirao osnivanje Wagner grupe ili je bio samo paravan nekom drugom'. Bellingcat je naveo da ima podatke od izvora koji sugeriraju da je 'upotrijebljen kao zgodan i poreciv mamac za prikrivanje'. Sam Prigožin priznao je da je osnovao grupu tek u rujnu 2022., nakon što je prethodno tužio novinske kuće koje su ga povezivale s njom. I SAD i EU nametnule su sankcije Prigožinu i Utkinu zbog Wagnerove uloge u Ukrajini.

Rođen 1970., Utkin je bio bivši časnik ruske vojne obavještajne službe GRU i služio je u oba čečenska rata, kao i u Siriji. Također je bio među pripadnicima Wagnera koji su sudjelovali u ruskim operacijama u istočnoj Ukrajini od 2014. godine, a za svoju je službu primio nagrade Kremlja.

Početkom 2000-ih služio je 10 godina kao zapovjednik Druge brigade Spetsnaz GRU-a na estonskoj granici prije nego što se povukao iz vojske. No, prema riječima bivše supruge, nedostajao mu je život na ratištu. U javnosti se rijetko pojavljivao, a zadnji put je viđen u videu koji je Prigožin objavio u srpnju, u kojem se šef Wagnera obraća borcima u Bjelorusiji, kamo su poslani nakon prekinute pobune mjesec dana ranije.

U videu Prigožin predstavlja čovjeka za kojeg kaže da je Utkin i to je bio prvi put da je zapovjednik snimljen kako govori svojim vojnicima. 'Ovo nije kraj, ovo je samo početak najvećeg posla na svijetu, koji će se vrlo brzo nastaviti', rekao je Utkin u videu i zaključio s 'dobro došli u pakao'.

Ljudi odaju počast poginulima Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia