obiteljski zakon

Tragom bizarnog oglasa, provjerili smo: Što to znači odreći se sina preko novina

16.07.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Prošlog tjedna u Večernjem listu osvanuo je oglas neobičnog sadržaja. Nakon što se prije 29 godina putem novina odrekao svoja dva sina, izvjesni Petar Mitrović sada je objavio da demantira, opoziva i poništava davno objavljen oglas. Iako je sadržaj oba oglasa pomalo bizaran, provjerili smo ima li javna objava odricanja od potomaka, pa tako i naknadni opoziv, bilo kakav pravni učinak

'Sinova Marka (Iveka) i Zvonimira Mitrovića (29 i 26 godina), režimskih denuncijanata sa stanom Ivana Volodera 8 Bjelovar, odričem se jer su me iz koristoljublja više puta pokušavali i druge podstrekivali lišiti života i slobode, te bi bilo poželjno da promjene prezime', objavio je tada u Bjelovarskom listu sredovječni otac razočaran u svoje potomke.

Nakon dugih 29 godina odnos oca i sinova se popravio i sada već vremešni roditelj promijenio je ploču. Uz obrazloženje da je tadašnji oglas odraz 'negativnog emotivnog stanja u tadašnjem trenutku' te da 'ne odražava činjenično stanje istine', Petar je objavio da demantira, opoziva i poništava prijašnji oglas.

Postavlja se pitanje ima li javna objava odricanja od potomaka, pa tako i naknadni opoziv, bilo kakav pravni učinak.

Pravni učinak: Nula

Pravni savjetnik na portalu Legalis ističe da institut odricanja od djeteta ne postoji u pravnom sustavu. Stoga ovakav oblik iskazivanja volje može poslužiti samo kao verbalni čin koji odražava odnose među zavađenim stranama.

Dakle ovaj oblik 'odricanja' ne utječe na zakonska prava i obveze između roditelja i potomaka. Primjerice, kada je riječ o nasljeđivanju, djeca imaju pravo na nasljedstvo prema Zakonu o nasljeđivanju. Roditelji ih mogu isključiti iz nasljedstva jedino putem oporuke. No potomci uvijek imaju pravo na tzv. nužni dio te ga mogu ostvariti pokretanjem parnice.

Isto tako, odrasli potomci ne mogu se pravno odreći roditelja jer ih Obiteljski zakon obvezuje na brigu o njima u starosti, odnosno nakon što navrše 65 godina.

Što s promjenom prezimena?

Kada je riječ o promjeni prezimena, što je u ovom slučaju otac tražio od sinova, to može učiniti svaka punoljetna osoba sukladno Zakonu o osobnom imenu.

Prema odredbama tog zakona, svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime, sastavljeno od imena i prezimena.

U slučaju promjene prezimena novo osobno ime upisuje se u maticu rođenih i osoba je dužna koristiti se njime u pravnom prometu. Pravo na promjenu imena uskraćeno je osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.