... u tranzicijskoj zemlji i tranzicijskim vremenima! Krenimo hrabro iz ljeta u jesen, uz jabuke (jesen) i rabarbaru (ostatak ljeta) ijuju!
Plac je prepun sočnih, raznovrsnih, prefinih jabuka i ostataka - rabarbare! Tranzicijska pita nastala je u jednom suludom trenu jučerašnjeg poslijepodneva
kad me prebacilo na slatko pa sam je umijesila bez recepta. Onako, iz glave.
Potrebno je narezati jabuke i rabarbaru, začiniti ih sokom limete, rakijom od smokava, žlicom muscovado šećera i šumskoga meda. Nakon toga voćke pustite da se toćaju
U međuvremenu umijesite tijesto od pirovog brašna, ostatka mljevenih oraha i lješnjaka, pa s malo cimeta i čepom ekstrakta vanilije (al' kupovnog, ne domaćeg - on je tek krenuo s odležavanjem)
Tijesto se zapeče, pa se izvadi, premaže pekmezom od marelica i onda nastupa najljepši dio - prokuhavanje voća!
Prokuhavate voće i cijela kuhinja miriši na jabuke i med. Kad se voćke lagano raskuhaju prelijete ih preko tijesta, zajedno sa sokom koji se malo ugustio i vratite
u pećnicu ...
za 1 srednje veliku pitu
2 nasjeckane jabuke
šalica nasjeckane rabarbare
sok 1 limete
žlica meda
žlica muscovado šećera
čep rakije smokvače
za tijesto
150 g pirovog brašna
100 g bijelog brašna
2 žlice muscovado šećera
1/2 šalice mljevenih oraha/lješnjaka
čep esencije vanilije
prstohvat cimeta
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Učinite s voćem sve što sam vam gore opisala i pustite da se toća.
Zamijesite tijesto, pobrašnite kalup i onda ga obložite tijestom. Stavite u pećnicu
na 15 minuta. Izvadite tijesto premažite ga pekmezom od marelica.
Natoćano voće prokuhajte i prelijte preko tijesta. Strpajte sve zajedno u pećnicu i pecite 20 minuta na opciji i gore/i dolje. Onda uključite opciju zapeci odozgora i pustite 5 do 10 minuta da se to i dogodi. Pazite da vam pita ne izgori!
Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi. Servirajte odmah uz hladan čaj od limuna i đumbira. Mljackajte i uzmite najbolje od ljeta i jeseni ;)