PROTIV EU

Trump: Brexit će dati identitet Velikoj Britaniji

27.01.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Odlazak Britanaca iz Europske unije (Brexit) dat će ‘identitet’ Velikoj Britaniji, ocijenio je u petak američki predsjednik Donald Trump na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskom premijerkom Theresom May

'Brexit će biti sjajna stvar za vašu zemlju’, rekao je Trump koji je primio May u Bijeloj kući. ‘Kad se to završi imat ćete svoj identitet i ljude koje želite u svojoj zemlji’.

‘I moći ćete potpisivati ugovore o slobodnoj trgovini a da vas pritom nitko ne nadzire i ne prati što radite’, dodao je američki predsjednik. Trump je nekoliko dana prije službenog preuzimanja dužnosti izrazio spremnost da ‘što prije’ potpiše trgovinski ugovor s Velikom Britanijom koja trenutačno pregovara o uvjetima svog izlaska iz EU-a.

‘Imam jako loše iskustvo’ s Europskom unijom, istaknuo je Trump. Kada ‘imam nešto u nekoj zemlji’ EU-a, ‘veoma je teško ishoditi dozvole’. ‘Dobiti dozvole jedne zemlje je brzo, lako i djelotvorno. No jako je teško dobiti dozvole velike skupine - ja to zovem konzorcij’, obrazložio je. Brexit će ‘na kraju biti sjajna prednost, a ne velika kočnica’, kazao je američki predsjednik.