žestoka prepirka

Turudić napustio sjednicu, Grmoja izbacio Mažara: 'Ovo je bio zanimljiv okršaj testosterona'

27.09.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Saborska oporba sumnja da iz tužiteljstva cure informacije prema osumnjičenima koji su iz vladajuće stranke HDZ-a. Odbor za pravosuđe danas raspravlja o curenju informacija iz izvida i istraga na kojeg je pozvan i šef DORH-a Ivan Turudić

Upravo se održava 5. tematska sjednica Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga povodom uhićenja HDZ-ovog bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, i HDZ-ova zastupnika Josipa Šarića.

Naime, dvojica HDZ-ovaca su netom uoči akcije USKOK-a dali ostavke. Zbog toga oporba traži objašnjenje i odgovor na pitanje jesu li članovi HDZ-a znali da će biti uhićeni.

Ministar pravosuđa Damir Habijan ranije je komentirao razloge tematske sjednice.

  • +6
Ivan Turudić na sjednici Odbora za pravosudje na temu curenja informacija Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Ovo je igrokaz oporbe'

"U vrijeme uhićenja tadašnjeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka imali smo situaciju da su informacije izašle, o tome se u gradu pričalo i došlo je do onoga na što se upozoravalo. Sve ovo je igrokaz oporbe, nagledao sam se toga. Ali, to je njihov posao.

Naravno da to nije dobro i ako se tako nešto utvrdi, najoštrije ću to osuditi. U životu se to događa, nažalost. Imali smo prethodnog premijera koji je govorio da zna za izvide", rekao je Habijan.

Inicijativa je stigla od zastupnika Mosta Nikole Grmoje.

U skladu sa zaključkom odbora o održavanju tematske sjednice, na sjednicu odbora pozvani su glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Sjednica Odbora za pravosuđe

"Ovo sa Šarićem je jako teško shvatiti. On je podnio ostavku, pojavile su se i u Saboru informacije da je pozvan da da ostavku. Ali više od svega, način na koji je HDZ sazvao ovu presicu po meni budi još veću sumnju.

Uobičajeno je da ovaj Odbor donese zaključak pa dogovori termin. HDZ jučer izlazi s datumom i satnicom; mogao bi se našaliti - tko vam je, glavni državni odvjetniče, poslao poruku. Nisu vam time učinili uslugu”, rekao je Grmoja.

Turudić odgovara Grmoji

"Vi ste jučer glavnog državnog odvjetnika nazvali duboko grlo", prigovorio je Turudić Peđi Grbinu,.

"Nisam se došao ovdje šaliti s vama, nisu mi potrebne. Nije mi potrebna ni zaštita. Glavni sam državni odvjetnik, vi predsjednik Odbora i neka ostanemo na tim pozicijama. Poznato je da me udarate iza leđa. Kad se sretnemo na ulici, uvijek ste srdačni, a izvana suprotno, kao sad kad ste me nazvali "dubokim grlom". I nemojte me prekidati, nisam saborski zastupnik", rekao je uvodno Ivan Turudić.

"Posve je bespredmetno govoriti o curenju informacija iz istrage. Došao sam ovdje iz respekta prema Saboru, vi nemate respekta prema meni kao glavnom državnom odvjetniku. Mogli ste me nazvati i pitati hoću li doći. Toliko o vašem postupanju", rekao je Turudić.

"Što se tiče istrage, inzistiram na poštovanju presumpcije nevinosti, bez izraza "ali". To rade poricatelji holokausa. Presumpcija nevinosti veća je od svih nas, ali vi je, gospodine Grmoja, kršite dnevno, govorite da štitim kriminalce. Takvim izjavama doprinosite okrivljenicima.

I ovdje ste osnažili položaj okrivljenika u ovom postupku. Dobio sam stotine poruka da se optuženici pozovu iz istražnog zatvora ovdje, a tako nešto se nije dogodilo od 1946. i suđenja Alojziju Stepincu. Kako zamišljate tu situaciju? Da nazovemo Remetinec i tražimo da dođu ovdje svjedočiti na svoju štetu? To je protivno vladavini prava", rekao je Turudić.

Grmoja: Obmanjujete javnost

"U ovom slučaju očito lažete i to se može potvrditi na snimci. Moram reći kad se obmanjuje javnost", rekao je Grmoja.

"Zapamtite, vi meni niste nadređeni, ne možete mi se obraćati tim tonom", odgovarao mu je Turudić.

Turudić je naveo: "U ova četiri mjeseca smo finalizirali postupak koji traje više od tri godine u slučaju Josipa Šarića. Što se tiče Josipa Škorića, izvidi su tražili nešto više od dvije godine. Vi mene idete ovdje prozivati komentirati s kim je dobar svaki od njih, to je ispod nivoa, to se ne smije raditi i neka javnost ocijeni smije li se to raditi. Ne mogu na takav način razgovarati, ako mi upadate u riječ", rekao je Turudić.

Grmoja ga je prekinuo. "Obmanjujete javnost koja ne može vidjeti da ništa ne govorim. Ništa nisam rekao, Zekanović vas ometa. Ne možete se tako ponašati prema glavnom državnom odvjetniku, niste mi nadređeni", kazao je Turudić.

"Kolega Zekanović, ako još jednom prekinete gospodina Turudića, izbacit ću vas", rekao je Grmoja. Turudić je rekao da "ga neće izbaciti iz takta".

Turudić: Odbijam konstrukciju da je došlo do curenja informacija iz DORH-a

"Pred zgradom DORH-a mahali ste podacima iz izvida i govorili da vas se ne pita otkud to imate. Vama se treba obratiti i pitati kako se dolazi do takvih podataka. A mene optužujete, nisam to nikad radio i to je protivno mom postojanju. Sada me prozivate zašto sam došao i to zna ministar Habijan. Sljedeći tjedan idem izvan Hrvatske, zato sam došao ovdje, stisnuo sam raspored i vi me prozivate.

To je pomalo infantilno. Uživajte u osmijehu i tvrdnji da ste mi nadređeni, a niste, riječ je o vašoj improvizaciji. Odbijam u cijelosti ikakvu konstrukciju da je došlo do curenja informacija iz DORH-a. Smatram pogrešnim sazivati sjednice Odbora kako bi se govorilo o konkretnim slučajevima."

"Poričem da je u javnost izašao ikakav podatak o ovim slučajevima iz DORH-a. To treba pitati gospodina Grmoju koji je mahao podacima pred zgradom DORH-a", ponovio je Turudić.

Grmoja: Ovo samo potvrđuje moje sumnje

"Vi ste odabrali taktiku napadanja, ali to meni to potvrđuje da sumnje koje sam iznosio ovih dana imaju utemeljenja. Što se tiče mojih konferencija za medije ispred DORH-a, pa koliko sam ja upozoravao na slučaj Sabljak. I dalje ću vršiti takav postupak na institucije ako ne budu radile svoj posao", rekao je Grmoja.

Turudić Grmoji: Bit ćete procesuirani

"Ako u mom mandatu budete tako mahali dokumentima, ili bilo tko drugi, bit ćete procesuirani. Što se mene tiče vaših istupa prije mog mandata? Nije mi bila nikakva namjera plašiti vas ili napadati, znam za vašu besprijekornu hrabrost, s njom sam upoznat", kazao je Turudić.

Grmoja je odgovorio: "Prijetite mi uhićenjem ako se bude pritiskao DORH? Ne bojim se, nastavit ću se boriti protiv korupcije u Hrvatskoj, a vezano uz taj slučaj da se pozivam na anegdote, vi ste se pozvali i naveli primjer da sam imao ispred zgrade DORH-a imao konferenciju. Skočili ste si u usta", izjavio je Grmoja.

Turudić je izjavio kako se ne radi o prijetnjama. "Nisam si skočio u usta, nisam govorio o konkretnom kaznenom predmetu nego vašem performansu. Koje sam prijete uputio? Rekao sam da će DORH raditi svoj posao i procesuirati one za koje se pokaže sumnja u kršenje članka 307. Tko god bi počinio kazneno djelo, postupat ćemo", odgovorio je.

Dalija Orešković: Štitite kriminalce

"Moja izjava je da štitite kriminalce i to je moja politička ocjena. Tužna sam i frustrirana što sam došla do takvog zaključka. Vašim dolaskom na čelo DORH-a narušeno je povjerenje javnosti u tijela kaznenog progona. S vama na čelu to nije moguće.

U suštini se ne radi o curenju informacija iz istraga ili izvida, ključno je pitanje, imaju li HDZ-ovi političari privilegirani položaj u odnosu na druge. S obzirom na vaše ranije veze s HDZ-om, pitanje je jeste li kao GDO pomogli u minoriziranju političke štete", pitala je Dalija Orešković.

Ivana Kekin: Kakve ste mjere poduzeli da ne dođe do sumnje javnosti?

"Kad smo govorili da će lex AP dovesti do cenzure, rekli ste da se time želi zaustaviti neovlašteno curenje informacija iznutra. Zanima me kakve ste mjere poduzeli da do toga ne dođe u ova dva slučaja jer postoji sumnja javnosti i zastupnika", zanimalo je zastupnicu Kekin.

Turudć: "Poručili ste da sam patološki lažov i da zapravo imam dijagnozu te time prekršili prvila medicinske deontologije. Optužili ste me da sam nešto izdao, ništa nisam izdao. Izrijekom ste rekli da sam okrivljenicima odavao činjenicu da će biti uhićeni. Nisam nikome ništa odavao ili govorio. Akcija je prošla dobro i uredno."

"Moja ocjena vas je temeljena na činjenicama da ste višestruko lagali nama i javnosti. Pitala sam vas jeste poduzeli mjere i hoćete li ih poduzeti", odgovorila je Kekin, na što je Turudić izjavio:

"Nemamo nikakvu sumnju da je do toga došlo i nismo ništa provjeravali. Što smo trebali, ispitivati zašto je dao ostavku? Nismo ovlašteni za to. Živite u zabludi."

Ministar pravosuđa Habijan: Postoji naša odgovornost

"Što se tiče mene kao ministra, ono što je u fokusu jest da pravosudne institucije djeluju samostalno i neovisno. Kao ministru mi je bitno i pitanje percepcije, odnosno, povjerenja građana u pravosuđe. Zato bih iskoristio priliku reći da postoji naša odgovornost i da mi kreiramo tu percepciju.

Što se konkretne rasprave tiče, morao bi postojati neki minimum pripreme za nju, čega ovdje nema. U pravu ne postoji termin "curenja informacija" pa to ne možemo ni komentirati."

"Pomaže li percepciji javnosti to što HDZ-ovci predaju ostavke prije uhićenja ili ne?", pitao je Marin Živković.

"Drago mi je zbog tog pitanja. Radilo se istraživanje o percepciji i povjerenju, a 60 posto građana nikad nije imalo doticaja sa sudom. Zato sam rekao da svi moramo pripaziti o našoj odgovornosti jer smo mi ti koji kreiramo percepciju. Zašto je ono tako nisko? Svi mi moramo preuzeti odgovornost. Na godišnjoj razini imamo 1,6 milijuna predmeta na sudovima. Da je vaša teza točna, brojka bi padala.

Što se tiče vašeg pitanja, dolazim iz Varaždina, 2011. se u vrijeme istraga protiv gradonačelnika Ivana Čehoka, dogodilo da oni koji su uključeni u nju to nekome kažu. Otok je puno manji od Varaždina i moglo se dogoditi isto. Ali, to vam ne ide u narativ", odgovorio je Habijan.

Žestoka rasprava

Grmoja: "Postavit ću konkretno pitanje. Rekli ste da se istraga protiv gospodina Šarića vodila tri godine, a po informacija iz medija osam godina je peglao službenu karticu. Smatrate li da građani mogu imati povjerenje u instituciju kojoj treba tri godine za izvide protiv osobe za koju postoje saznanja da kupuje službenom karticom stvari za sebe. Kako građani to mogu doživjeti?"

Nadodao je Živković.

"Rekli ste maloprije da smo se mi već odlučili da su informacije curile, ali problematiziramo što ste vi odlučili da nisu, da tvrdite kako nisu. A ljudi silaze s dužnosti prije uhićenja."

Turudić: "Moje vrijeme ističe. Bit ću ovdje još 15 do 20 minuta, samo da znate."

Ubacio se Zekanović. "Kolega Grmoja se zgraža, a mene zanima zašto se nije pokrenula istraga u aferi Biftek, gdje su Mostovci potrošili 200.000 kuna za večeru."

Magdalena Komes podsjetila je na slučaj gradonačelnice Siska. "Imamo slučaj gradonačelnice Siska, protiv koje izvidi traju godinama. Zanima me hoće li oporba inzistirati da se provjeri curenje informacija ako ona iznenada preda ostavku?"

Turudić: "Kršite zakon kad govorite o detaljima istrage. Time pomažete da predmeti padnu, zbog toga dolaze pred Europski sud za ljudska prava. Što se tiče trajanja izvida, po mom su mišljenju predugo trajali. Ali, bio sam rješenje problema, ne problem. Izvidi su završeni u moja četiri mjeseca. Odmah je stiglo i rješenje o istražnom zatvoru. Konstatirali ste da je došlo do curenja informacija i time dali presudu. Ja sam rekao da smo utvrdili kako ne postoji sumnja u to. I to je to."

Turudić napustio sjednicu Odbora

"Grubo se insinuira da sam nekim dogovorio dolazak na sjednicu. Optužujete me da sam došao na sjednicu na koju ste me vi pozvali. Ovo je nevjerojatno. Prigovarate mi što sam došao. Ispričavam se što sam remetio vaš mir. Doviđenja i hvala vam na pažnji", poručio je Turudić pa napustio sjednicu.

"Ne zamjeram vam ništa, zamjeram vladajućima što su dogovorili sjednicu u ovo vrijeme. Ali, u redu je, mi ćemo pustiti da odete i nastaviti dalje", odgovorio je Grmoja Turudiću.

Zekanović je tad pitao Grmoju: "Što je ovo? Nisam te nikad vidio ovakvog. Sve se raspalo.

Mažar je zatim spomenuo plakanje i maramice, a Grmoja mu odgovorio: "Nemamo što plakati, vi trebate plakati jer je vaš čovjek napustio sjednicu."

Urša Raukar-Gamulin: Svjedočili smo okršaju testosterona

"Tražim stanku u ime neke normalnosti... Prisustvovali smo jednom zanimljivom okršaju testosterona, na razne načine - ali vratimo se temi."

Mišel Jakšić: "Ovo je neozbiljno, nije se mogao dići i otići. Zanima me da li bi to napravio da je Vlada sazvala sjednicu. Nikad se ovako nešto nije dogodilo. Što se tiče drugih tematika, otišli smo iz teme. Više nitko ne priča o tome da su uhićena dva visokopozicionirana HDZ-ovca", komentirao je Mišel Jakšić.

Marijana Puljak ministru: Ovo vama nije ništa neobično?

Pitanje za ministra glasilo je narušava li ovaj slučaj uhićenja povjerenje javnosti u institucije. Habijan je zjavio da se radi o prikupljanju jeftinih političkih poena.

Ona je ponovno postavila pitanje.

"Zaključak mi je da vama ovo nije ništa neobično, za vas je sve u redu da se četiri dana prije uhićenja daje ostavka", na što je ministar odgovorio da je "ostavka osobni čin".

Došlo je i do prepirke Habijana i Grmoje, nakon čega je Raukar-Gamulin izjavila da želi da se ova sjednica Odbora ponovi. "Nismo raspravili sve što smo željeli i trebali pa bih voljela da se sjednica ponovi kad će glavni državni odvjetnik imati više vremena i ostati dok ona ne završi."

Grmoja izbacio Mažara sa sjednice

Mažar je dobio petu opomenu zbog ubacivanja u riječ, Grmoja ga je zato izbacio sa sjednice.

"Razočaran sam, ovaj slučaj smatra porazom DORH-a. Neću dopustiti da se građane pravi budalama", rekao je Grmoja.