ZBOG AKTUALNIH PROSVJEDA

U Iranu izrečena prva smrtna kazna zbog sudjelovanja 'u nemirima'

13.11.2022 u 19:16

Bionic
Reading

Sud u Tehranu izrekao je u nedjelju prvu smrtnu kaznu nekoj osobi za sudjelovanje 'u nemirima', objavila je pravosudna agencija Mizan, nazivajući tako aktualne prosvjede koji gotovo dva mjeseca potresaju Iran nakon smrti mlade žene u pritvoru ćudoredne policije

Prema sudskoj presudi osuđenome je izrečena smrtna kazna, a proglašen je krivim jer je 'zapalio zgradu vlade, remetio javni red, organizirao okupljanje s namjerom počinjenja kaznenog djela protiv nacionalne sigurnosti, jer je neprijatelj Boga', navodi agencija.

Drugi sud je osudio pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina 'zbog okupljanja s namjeroma počinjenja kazenog djela protiv nacionalne sigurnosti i remećenja javnog reda'. Riječ je o prvostupanjskim presudama i osuđeni se imaju pravo žaliti, prenosi Mizan.

  • +27
Prosvjedi u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press

Iran potresaju prosvjedi od 16. rujna kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu, čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.