pojas gaze

U izraelskim napadima na šatorski kamp najmanje 21 ubijena osoba

28.05.2024 u 17:57

Bionic
Reading

U izraelskim napadima na šatorski kamp u zoni za evakuaciju zapadno od Rafaha u utorak je najmanje 21 ubijeni, objavile su zdravstvene vlasti Pojasa Gaze dok se izraelska vojska približava središtu tog grada na samom jugu palestinske enklave.

Dva dana nakon što je Izrael napao drugi izbjeglički kamp, što je razbjesnilo međunarodnu zajednicu, hitne službe u Gazi objavile su da su četiri tenkovske granate pogodile skupinu šatora u Al-Mavasiju, obalnom području koje je izraelska vojska savjetovala Palestincima kao sigurnu zonu.

Najmanje 12 od ukupnog broja ubijenih su žene, objavili su zdravstveni dužnosnici enklave. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da „u ovom trenutku nisu svjesni tog incidenta”.

U središnjem Rafahu tenkovi i oklopna vozila naoružana strojnicama primijećeni su u blizini džamije Al-Avda, prenose svjedoci Reutersa. Izraelska vojska objavila je kako njezine snage nastavljaju operacije u Rafahu, ne komentirajući izvješća da su već stigle do središta grada.

Nelagoda međunarodne zajednice zbog tri tjedna dugih napada Izraela na Rafah pretvorili su se u bijes nakon napada u nedjelju na šatorsko naselje na zapadu grada u kojem je poginulo najmanje 45 ljudi. 

Izrael je priopćio da je gađao zapovjednike Hamasa te da nije namjeravao ubiti civile. 

Svjetski čelnici bili su zgroženi vatrom u toj zoni pored Rafaha koja je određena kao „humanitarna”. Pozvali su na implementaciju odluke Svjetskog suda od prošlog tjedna da Izrael mora zaustaviti ofenzivu. 

Napad u utorak odvio se na području koju je Izrael proglasio proširenom humanitarnom zonom. Isti dan stupilo je na snagu najavljeno norveško, irsko i španjolsko priznanje palestinske države. 

Tri zemlje izrazile su nadu da će njihova odluka ubrzati napore prema postizanju primirja u ratu u Gazi koji je ušao u osmi mjesec, a koji je većinu gusto naseljene enklave pretvorio u ruševine.