ŠOK U STJENOVITIM PLANINAMA

U jednom danu temperatura u Coloradu pala za 30 stupnjeva, a vrućine zamijenio snijeg: Meteorolog objasnio ovaj zanimljiv fenomen

09.09.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Temperature u američkoj saveznoj državi Colorado dosezale su 33 stupnja. U samo 24 sata pale su ispod nule, što ulazi u povijest Colorada, u kojem ekstremne promjene temperature nisu nepoznanica. RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić objasnio je ovaj meteorološki fenomen

Nagla promjena iz ljeta u zimu, možda i s rekordnim padom temperature, zadesila je dijelove SAD-a koje zahvaća gorje Stjenjak. Preko noći je vrućinu i temperature od preko 30 Celzijusa zamijenio snijeg uz temperaturu ispod nule.

U utorak je ona dosezala 32 stupnjeva te je pala na minus jedan.

Vjetar je čupao stabla iz korijena, a pale su i značajne količine snijega praćene vijavicom, zbog čega je stotine tisuća kućanstava ostalo bez struje. U saveznoj državi Colorado nisu neobični snažni temperaturni skokovi i padovi.

  • +2
Snijeg u Denveru Izvor: Profimedia / Autor: Eli IMADALI / AFP / Profimedia

Međutim pad temperature u Denveru s 34 stupnja u ponedjeljak na nula u utorak dogodio se znatno ranije nego obično, kazao je državni klimatolog Russ Schumacher.

Državna meteorološka služba zabilježila je još samo šest dana od 1872. godine u kojima je temperatura pala za 30 stupnjeva ili više u Denveru, ali svi su bili tijekom zime.

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić kazao je da se temperatura u Denveru spustila s 34 stupnja, koliko je izmjereno u ponedjeljak, na tri stupnja Celzija.

U umjerenim širinama na sjevernoj hemisferi, što je uglavnom sjevernije od SAD-a, postoji takozvana polarna mlazna struja u višim slojevima atmosfere. Ta struja znatno utječe na kretanje ciklona i fronti, a nastaje kao posljedica velike razlike između hladnog arktičkog zraka i vrućeg zraka na ekvatoru', objasnio je Ribarić ovu pojavu.

'Kada se Arktik zagrijava, temperaturna razlika između njega i južnih područja smanjuje se pa slabi mlazna struja, odnosno vjetrovi koji pušu sa zapada prema istoku. Kako mlazna struja usporava, tako postaje sve više vijugava, poput spore rijeke', pojasnio je Ribarić.

Tako je i u ovom slučaju polarna mlazna struja napravila meandar prema zapadnom i centralnom dijelu SAD-a te za sobom povukla znatno hladniji polarni zrak. Taj se hladan zrak duže zadržava kada dolazi do neke zapreke, kao što je to Stjenjak (Rocky Mountains), koji se proteže Coloradom, i gdje su temperaturne razlike najveće, kazao je Ribarić.

Ipak, napominje da se takve situacije rijetko događaju ovako rano u rujnu.