jerko trogrlić za tportal:

U ovom ratu pobjednik se zna: Milanović se njime hrani zato što naše društvo ima potrebu za nekom vrstom oporbe. Banožić je osuđen na poraz

03.11.2021 u 14:49

Bionic
Reading

U već višetjednom javnom sukobu predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, u kojemu pršte uvrede kao što su 'opušak', 'psihijatrijski slučaj' i slično - dok se za premijera Andreja Plenkovića čula i sintagma 'puzajući državni udav' - Milanović jest, ili će biti apsolutni pobjednik. Tako barem smatra politički analitičar i PR stručnjak Jerko Trogrlić

'Ovo prepucavanje prije svega je odraz političke neinteligencije ministra obrane koji evidentno ne vidi dalje od poteza poput negativnih mišljenja na predsjednikov dopis ili opstrukcija njegovih zapovijedi. On povlači mačka za rep i provocira sukob u kojemu evidentno nije dorastao izazovu. Izostanak ozbiljne reakcije i nedvosmislene podrške premijera Plenkovića pokazuje da se radi o Banožićevim privatnim stavovima i sukobu koji Plenković u ovom trenutku nije želio', kaže Trogrlić za tportal.

'Nakon što je okončana saga oko predsjednika Vrhovnog suda, potenciranje novih sukoba Plenkoviću niti treba, niti odgovara', dodaje on.

Trogrlić smatra da otvorena suprotstavljanja u ovom trenutku pašu Zoranu Milanoviću.

'Time on postaje sve ozbiljniji faktor i pretvara se u jedinu ozbiljnu protutežu Plenkoviću i HDZ-u, a dobiva zalog za eventualni novi mandat - pa čak i moguću reaktivaciju u parlamentarnoj politici. On je dakako previše lijen za tako nešto, ali jedini ima ozbiljan potencijal', dodaje sugovornik tportala.

Za iduće razdoblje on predviđa nastavak eskalacije barem do 9. studenoga, za kada su zakazane sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i prelijevanje krize na Ministarstvo vanjskih poslova, jer se već gotovo godinu dana 'dva brda' ne mogu usuglasiti oko novih veleposlanika u nizu važnih država.

'U ovako ozbiljno nadjačavanje s predsjednikom države ne ulazi se ako nisi u stanju pobijediti, a ministar Banožić objektivno to ne može - ni na verbalnom, ni na političkom planu. Osuđen je na poraz. Plenković bi mogao nositi ovu bitku, no ona mu je trenutno kontraproduktivna. A Zoran Milanović njome se hrani naprosto zato što hrvatsko društvo ima izrazitu potrebu za nekom vrstom oporbe. Kao u ono davno doba kada su se Rusi hvalili da su izumili raketu za svemir, ali nije postojao nitko tko će javno kazati da nisu sposobni proizvesti toster', kaže Trogrlić.

'U funkcionalnom smislu Milanović jest nebitan, ali ipak ima političku težinu. Dok svi raspravljaju o onome što govori, on sebi trasira put bilo za novi mandat, bilo za povratak u aktivnu politiku u izvršnoj sferi', dodaje ovaj analitičar.

  • +20
Predsjednik Zoran Milanović uručio činove kadetima Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

O samom stilu verbalnih obračuna u državnom vrhu ni Trogrlić, dakako, nema previše lijepih riječi.

'Nažalost, radi se o izrazito niskom standardu koji su postavili Zoran Milanović i Andrej Plenković. Takav javni diskurs i retoriku ne treba podržavati jer u pedagoškom smislu djeluju vrlo negativno na niže razine, od parlamentarne do lokalne politike, gdje dobivaju još brutalniji oblik i dosežu nova dna. No s druge strane, treba priznati da je korištenje ovakvog rječnika i metafora zaista efikasno jer nedvojbeno privlači pažnju javnosti. Nije nevjerojatno to da kod određenog broja ljudi izaziva i simpatije, s koje god strane brvna se nalazili', zaključuje Trogrlić.