vatrogasci upozoravaju na opasnost

Ugašen požar na području Omiša

12.08.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Požar otvorenog prostora na području Omiša, predio Srijane, ugašen je jutros u 6 sati, a izgorjelo je 12 hektara niskog raslinja i borova šuma, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Požar je dojavljen u utorak navečer u 20,10 sati U gašenju je sudjelovalo ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te dva zrakoplova Canadair, dva Air Tractora i helikopter sa uređajem za gašenje. Tijekom noći na dežurstvu je bilo pet vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Gata.

Vrlo velika opasnost od izbijanja požara

IZ HVZ-a navode da je tijekom jučerašnjeg dana gorjelo u nekoliko županija, a i danas je vrlo velika opasnost od izbijanja požara.

U Zadarskoj županiji vatrogasci su jučer gasili požar na dvije lokacije. Oko 11 sati dojavljen je o požaru na području Nadina, a gasili su ga pripadnici JVP Benkovac, JVP Zadar, DVD-a Sv. Mihovil Galovac, Polača i Benkovac te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Intervencija vatrogasaca završena je oko 22,30 sati. Izgorjelo je 50 hektara hrastove šume i niskog i visokog raslinja.

U 15,30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru na području Biograda na Moru, predio Crvena Luka. Požarom je zahvaćena mlada borova šuma na zasada neutvrđenoj površini. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz JVP Biograd na Moru, DVD-a Pakoštane, Drage i Biograd na Moru te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Tijekom noći na požarištu su bila vatrogasna dežurstva.

Sinoć oko 20 sati lokaliziran je požar na području Žagrovića predio Zelenbabe, koji je oko 15 sati dojavljen u ŽC112 Šibenik. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini od 2,5 ha. U gašenju su sudjelovali vatrogasci JVP Knin, DVD Knin i Ervenik te dva zrakoplova Canadair.

  • +7
Požar kod Nadina Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Iz HVZ-a i danas pozivaju  na oprez zbog velike opasnosti od izbijanja požara

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ) pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

HVZ poziva građane na dodatan oprez i apelira na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara.

Ponovno upozorava građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom, a ako primije dim ili požar odmah zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.