doktorirao odgode

Uhićen je prije dvije godine: Optužnica protiv Tolušića ni danas nije postala pravomoćna

02.07.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je uhićen pod sumnjom da je bez pokrića došao do bespovratnih sredstava EU za financiranje vinskog biznisa, bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dalje nema potvrđenu optužnicu za djelo za koje ga se sumnjiči

Današnja sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu bez obrazloženja je odgođena. Glasnogovornica zagrebačkog Županijskog suda sutkinja Irena Kvaternik potvrdila je za N1 da u nalogu za odgodu današnje sjednice nije bilo nikakvog posebnog obrazloženja.

'Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za 3. rujna u 12 sati', precizirala je Kvaternik.

Podsjetimo, Tolušića Ured europskog tužitelja tereti da se kao vlasnik OPG-a prijavio za subvenciju u sektoru vina, zatraživši oko 620.000 eura za opremanje vinarije, uz sufinanciranje EU-a od 70 posto.

EPPO tvrdi da je Tolušić pritom lagao da će projekt financirati kreditom banke. Priložio je doduše pismo namjere te banke, no ono je bilo neobvezujuće - prije podnošenja prijave banka mu je javila da njegov OPG ne ispunjava uvjete za odobravanje kredita.

  • +13
Istražitelji odvode Tolušića iz vinarije Apolitico u srpnju 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na kraju je Tolušić za sufinanciranje projekta koristio 135 tisuća eura pozajmica čije porijeklo je nemoguće utvrditi, temeljem čega EPPO sumnja da nisu legalne. Na kraju je Tolušiću ipak isplaćeno 396.500 eura.

Uz Tolušića optužen je i Željko Ferenc, viši savjetnik u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede, koji je dao pozitivno mišljenje za Tolušićev projekt sadnje novih vinograda. Kako bi ispunio uvjete za taj projekt, Tolušić je počupao postojeće čokote te prikrio njihovo postojanje u tehnološkom elaboratu.

Tolušić i dalje uspješno posluje s vinima koja su široko dostupna u supermarketima, a pojavljuje se i na vinskim festivalima - najzapaženiji nastup imao je na festivalu Zemlja vina potkraj 2022. u zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje mu je društvo pravio još jedan bivši slavonski političar, Miroslav Škoro.

  • +6
Vinarija Tomislava Tolušića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL