PUTIN OSVOJIO KRIM

Ukrajina: Rusija nam je objavila rat!

  • +6

Napetosti na Krimu

Izvor: Reuters / Autor: Thomas Peter

Bionic
Reading

Američke i ukrajinske vlasti tvrde kako su ruske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad Krimom, službeni Kijev optužio je Rusiju da je objavila rat. U Ukrajini je u toku masovna mobilizacija. Na najistočnijem dijelu Krima, u gradu Kerč proruske snage jutros su zauzele trajektni terminal. Rusi gomilaju oklopne snage na granici s Ukrajinom

Ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuh tvrdi kako su ruski borbeni zrakoplovi ušli u zračni prostor Ukrajine tijekom noći te da su ukrajinske snage ometale njihov let. Procjenjuje se da je invazija na Krim uspješno izvršena sa 6.000 pripadnika zračnih i kopnenih snaga. Ukrajinski mediji pišu kako je u tijeku 'ruska invazija' na njihovu zemlju.

Ukrajinski 'graničari' tvrde da su ruske snage, odnosno vojnici bez istaknutih obilježja, napali nekoliko graničnih punktova na Krimu. Rusija gomila oklopne snage na granici s Ukrajinom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kako je njihova vojna intervencija na Krimu vođena isključivo 'potrebom zaštite ljudskih prava'.

Ruski oklopnjaci nalaze se u blizini trajektne luke s ruske strane Kerčkih vrata, koja razdvajaju istočni Krim i ruski Tamanski poluotok, odnosno spajaju Azovsko i Crno more. Tjesnac je na svom najužem dijelu širok 4,5 kilometra i dubok 18 metara.

BBC piše kako sve ukazuje na to da Rusija steže obruč oko i na Krimu, unatoč pozivima sa Zapada da se povuče. Dvije velike ukrajinske vojne baze su opkoljene, a ključna postrojenja poput zračnih luka okupirana. Tisuće elitnih ruskih vojnika stiglo je od početka krize na Krim i sada višestruko nadmašuju ukrajinsku vojsku po brojnosti na tom prostoru. Postavljene su cestovne blokade i Krim je i fizički odsječen od ostatka Ukrajine.

Reuters javlja da proruski prosvjednici zauzimaju zgrade regionalne vlade u Donjecku i Odesi. Prosvjednici su zauzeli prvi kat vladine zgrade u Donjecku. Na vladinim zgradama u krimskoj regiji danima se vijore ruske zastave.

Najveća kriza 21. stoljeća

Britanski ministar vanjskih poslova Hague izjavio je u ponedjeljak da Rusija ima operativnu kontrolu nad Krimom i da je ruska intervencija u Ukrajini najveća europska kriza 21. stoljeća.

Moskvu je pozvao da svoje vojnike vrati u krimske vojarne. 'Ruska intervencija proizvela je vrlo napetu i opasnu situaciju', kazao je Hague.

Preuzimanje trajektne luke u Kerču potaknulo je strahovanja da službena Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovu strateški važnu crnomorsku regiiju, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze. Taj je terminal samo 20 km morskim putem udaljen od Rusije i služit će za prebacivanje snaga.

Od jutros lukom u Kerču upravlja vojska. Snage u Kerču čine, kako procjenjuju vlasti u Kijevu, sastoje od ruskih vojnika koji su su dosad zauzeli aerodrome na Krimu, uništili opremu u jednoj zrakoplovnoj bazi i zauzeli bazu ukrajinske pješadije na tom poluotoku.

Američki državni tajnik John Kerry putuje u Kijev kako bi dao podršku ukrajinskoj vlasti u Kijevu dok Rusija zauzima Krim.

Obamina administracija zaprijetila je Rusiji sankcijama, i to: zamrzavanjem imovine, zabranom izdavanja viza i bankarskim sankcijama.