PRAVILA RATOVANJA

Do jučer ih se htjelo staviti u naftalin, a danas su ključni. Ukrajina na tenkovima gradi pobjedu protiv Rusa, no hoće li ih stići dovoljno?

17.01.2023 u 18:30

Bionic
Reading

U prvim godinama 21. stoljeća vojni planeri htjeli su umiroviti tenkove jer su smatrali da su zastarjeli. Bespilotne letjelice, kibernetičko ratovanje i druge tehnologije u nastajanju smatrale su se oružjem budućnosti. Još 2020. neki šefovi obrane smatrali su da bi Britanija trebala potpuno staviti svoje tenkove u naftalin, piše Politico.eu. Međutim rat u Ukrajini promijenio je sve

U zoru 2023. godine Ukrajina planira važnu proljetnu ofenzivu protiv neprijatelja, a ona bi se mogla pokazati odlučujućom u borbi za opstanak. Kijev se planira osloniti na tradicionalnu opremu kopnene vojske iz 20. stoljeća. Ukrajinski vojni zapovjednici žele stotine zapadnih tenkova te pomoću njih žele probiti linije fronta u Luhansku i regiji Zaporižja. Nakon mjeseci odbijanja saveznici u NATO-u počinju uviđati mudrost te strategije, a SAD, Francuska i Britanija obećali su dostaviti im oklopna vozila. To je podsjetnik da se, uz svu visokotehnološku sofisticiranost suvremenog ratovanja, još uvijek računa na čistu silu na terenu, piše Politico.eu.

Govoreći u ponedjeljak u Donjem domu parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, parlamentarac Bernard Jenkin iz vladajuće Konzervativne stranke rekao je da je sukob u Ukrajini razotkrio 'pomodne komentatore koji ne smatraju da moderni borbeni tenkovi imaju ikakvu korist u suvremenom ratovanju'.

'Ukrajina je pokazala da je oklop važan', složio se britanski ministar obrane Ben Wallace. Kijev tvrdi da nekolicina vozila, na koja su se do sada obvezali zapadni saveznici, mora biti samo početak te traže 200 do 300 tenkova i 600 oklopnih vozila za pješaštvo, kao i 500 haubica.

'Moramo preuzeti inicijativu', rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ministar obrane Ukrajine i suradnik u think tanku Atlantsko vijeće. Ukrajinska vojska već koristi tenkove iz sovjetske ere, one koje su donirali istočnoeuropski saveznici ili koje su zarobili od ruskih okupatora. Ali zapadni modeli za kojima žude njezini čelnici ponudili bi korak naprijed u sposobnostima uoči potencijalne eskalacije neprijateljstava u proljeće.

'Mobilnost je ključna u ofenzivnom ratu', rekao je diplomat iz jedne zemlje EU-a koja razmatra doniranje određenog broja modernih borbenih tenkova.

'Da bi Ukrajina uopće imala ikakve šanse za ofenzivu, treba joj nešto mobilnosti s teškim naoružanjem - nije dovoljno imati samo vojne Land Rovere ili oklopna patrolna vozila. Treba im nešto što zapravo može uništiti ruske tenkove na daljinu', naglasio je.

  • +8
Američki tenkovi u nizozemskoj luci na putu za istočno krilo NATO-a Izvor: Profimedia / Autor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ravnice Ukrajine idealne su za korištenje tenkova, kažu stručnjaci, a Kijevu su oni potrebni kako bi ponovno zauzeo utvrđene položaje u gradovima duž crte bojišnice. Ukrajinski dužnosnici strahuju da će se američki višestruki raketni sustavi HIMARS, koji su uništili ruske snage tijekom protuofenzivnih operacija prošle jeseni, ovoga puta pokazati manje učinkovitima jer se njihov neprijatelj odmaknuo kako bi izbjegao pogotke - čineći tenkove potrebnijima nego prije.

Dakle potrebna im je veća bliska snaga - tenkovi i borbena vozila - da nadoknade razliku. Razgovori među saveznicima u NATO-u ubrzavaju se nakon najave Francuske da će Kijevu za dva mjeseca pokloniti lake borbene tenkove AMX-10 RC. Ujedinjeno Kraljevstvo je pak tijekom vikenda potvrdilo planove za slanje tenkova Challenger 2 u Ukrajinu.

  • +10
Tenk T-90 Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

Zapadne vlade mogle bi obvezati na još donacija prije sastanka ministara obrane savezničkih zemalja ovog petka u američkoj vojnoj bazi Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj. Države članice EU-a iz baltičke i srednjoeuropske regije nadaju se da će niz pojedinačnih obećanja pritisnuti Njemačku da dopusti drugim državama izvoz njihovih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

'Ukrajinci se neće posebno brinuti oko toga odakle dolaze tenkovi dok ih ima dovoljno', rekao je zapadni dužnosnik. Unatoč tome, ukrajinski dužnosnici svjesni su značajnih razlika između modela koje bi mogli dobiti sa Zapada. Američki tenkovi M1 Abrams imaju velik domet gađanja, ali i potencijalne probleme s punjenjem goriva za ratom razorenu Ukrajinu, jer njihovi veliki plinski turbinski motori troše velike količine kerozina. I dok bi britanski model Challenger 2 bio značajno poboljšanje u odnosu na tenkove iz sovjetske ere koje trenutno koriste ukrajinske snage, oni nisu konkurent njemačkom Leopardu 2 jer on može pogoditi metu veličine hladnjaka na udaljenosti od tri kilometra dok je u pokretu. Pokreće se dizelom, gorivom znatno lakšim za nabavu od kerozina.

  • +5
Tenk Abrams M1A1 Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački dužnosnici tvrde da će konačna odluka o slanju tenkova Leopard 2 uvelike ovisiti o SAD-u i inzistiraju na tome da saveznici trebaju odgovarajući plan za obuku ukrajinskih snaga o njihovom radu i održavanju. To bi se pokazalo lakšim da je uključeno više zemalja. Poljska i Finska izrazile su spremnost poslati tenkove Leopard 2, ali moraju čekati zeleno svjetlo Njemačke. Berlin bi također mogao donirati niz starijih tenkova Leopard 1, koji su ušli u službu 1965., ali su trenutno u skladištu, prema dvojici diplomata iz druge dvije zemlje EU-a.

Sve zemlje planiraju postupno isporučivati svoje tenkove kako bi odgovorile na potrebu za obukom ukrajinskih snaga da ih koriste i izgrade opskrbne lance potrebne za održavanje. Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova, rekao je da bi ukrajinski vojnici mogli biti spremni za upravljanje zapadnim tenkovima prije 'u tjednima, nego u mjesecima' te pozvao saveznike da odmah počnu obučavati ukrajinske vojnike o nizu moguće nove opreme.

'Što prije počnemo s obukom, to ćemo više vremena uštedjeti - jer kako je to do sada funkcioniralo, prije ili kasnije dobili smo onu vrstu oružja koju smo zatražili', rekao je Sak.