izvijestio kijev

Ukrajina vratila osmo selo na jugu, no Rusi sada pojačavaju napade na istoku

19.06.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Ukrajina je rekla u ponedjeljak da je vratila osmo selo u svojoj protuofenzivi na okupiranom jugu, no da ruske snage pokušavaju ponovno preuzeti inicijativu na istoku pojačavanjem napada

U videu podijeljenom na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako su ukrajinski vojnici podigli žuto-plave nacionalne zastave, uz tvrdnju da se nalaze u Pjatihatkiju, naselju na putu prema jednoj od najbolje utvrđenih ruskih položaja na jugu. "Danas, 18. lipnja, snage 128. jurišne brigade istjerale su Ruse iz sela Pjatihatkija. Rusi su pobjegli ostavivši opremu i streljivo. Slava Ukrajini!", rekao je neimenovani vojnik.

Reuters je potvrdio da je video snimljen u Pjatihakiju, no nije uspio potvrditi datum snimke. Dužnosnik kojeg je postavila Rusija u djelomično okupiranoj regiji Zaporižji rekao je u nedjelju da su kijevske snage ponovno zauzele Pjatihatki, no da su potisnute i da je naselje sada u "sivoj" zoni kontrole.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da ne samo da su ukrajinske snage zauzele Pjatihatki, nego su napredovale do sedam kilometara unutar ruskih linija u dva tjedna. "U rasponu od dva tjedna ofenzivnih operacija u smjeru Berdjanska i Melitopola, oslobođeno je osam naselja", napisala je Maliar na Telegramu.

No kasnije je rekla da je situacija na istočnom frontu "teška". "Neprijatelj je izvukao svoje snage i aktivno napada u smjeru Limana i Kupjanska, nastojeći preoteti inicijativu od nas. Bilježi se visoka aktivnost neprijateljskog raketiranja. Nastavljaju se teške borbe."

Maliar je rekla da je Rusija koncentrirala veliki broj jedinica na istoku, uključujući i pripadnike zračno-desantnih snaga, no da ukrajinske snage sprječavaju njihov napredak. Reuters nije uspio nezavisno potvrditi tvrdnje s bojnog polja.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP