izvijestila ukrajina

Srušeno 20 ruskih dronova i jedna raketa, tri nove pale na rodni grad Zelenskog

15.06.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Ukrajina je u četvrtak izvijestila da je srušila rusku krstareću raketu i 20 dronova s eksplozivom tijekom noći, a tri rakete su ponovno pale na rodni grad predsjednika Volodimira Zelenskog

Ukrajinsko zrakoplovstvo priopćilo je da je srušilo jednu od četiri krstareće rakete ispaljene s Kaspijskog mora i 20 bespilotnih letjelica lansiranih sa sjevera i s juga. Druge tri rakete pogodile su "industrijska postrojenja u okolici Dnjipropetrovska", na istoku zemlje, dodalo je na Telegramu.

Mjesne vlasti navode da je riječ o Krivij Rihu, rodnom gradu predsjednika Volodimira Zelenskija, gdje je u prošlom ruskom napadu u utorak poginulo 12 ljudi kada su pogođeni stambena zgrada i skladište. "Tri rakete su pogodile dva industrijska postrojenja koja nemaju veze s vojskom", objavio je na Telegramu čelnik vojne uprave toga grada Oleksandr Vilkul.

Tridesetosmogodišnjak je ranjen i primljen u bolnicu, ali život mu nije ugrožen, dodao je. U okolici Zaporižja (na jugu), 17 naselja je bilo pod ruskom vatrom u kojoj je ubijena 58-godišnja žena, objavila je oblasna uprava na Telegramu u četvrtak. Grad Harkiv (na sjeveroistoku) i Odeska oblast (na jugu) bili su tijekom noći na meti ruskih dronova koji su svi srušeni, izvijestile su vlasti grada i oblasti.

Guverner kojeg je postavila Moskva na Krimskom poluotoku anektiranom 2014., rekao je ranije u četvrtak da su ruske snage na svom teritoriju srušile devet ukrajinskih dronova, pri čemu nitko nije stradao. No jedan je dron pao na selo u središtu poluotoka, razbivši prozore na nekoliko zgrada.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Napadi dronovima na Krimu, kojega aneksiju međunarodna zajednica ne priznaje, i na ruskom teritoriju zaredali su zadnjih tjedana pošto je Ukrajina počela protuofenzivu na bojišnici. Ta bi protuofenziva trebala potisnuti ruske snage s područja koja su zauzele na jugu i na istoku zemlje.

Ukrajinske vlasti su objavile da planiraju osloboditi sve teritorije, pa tako i Krim i područja koja su proruski separatisti zauzeli 2014. Ukrajina je rekla da je ostvarila ograničen napredak, objavivši da je oslobodila nekoliko sela nakon više od tjedan dana borba. Rusija je pak rekla da je zaustavila napredovanje snage Kijeva dok pojačava noćne zračne napade na velike ukrajinske gradove.