požalili se medijima

Ukrajinci kritiziraju Abramse, američki general žestoko odgovorio: 'To je sr*nje!'

05.06.2024 u 22:09

Bionic
Reading

Ukrajinski tenkisti požalili su se nedavno medijima da imaju puno problema s američkim tenkovima Abrams te da su dosta razočarani njima, a nekoliko dana nakon toga dobili su odgovor kojim sigurno neće biti zadovoljni

Ukrajinci su se ekipi CNN-a požalili da M1 Abrams imaju slab oklop, a posebno su naglasili da su preosjetljivi na vremenske prilike, pa tako tvrde da po kiši ili magli kondenzacija može spržiti elektroniku u vozilu. Također navode da ti tenkovi imaju slabo streljivo jer su imali primjer da su ispalili 17 granata u jednu kuću, a ona i nakon toga nije bila posve uništena.

U svom zaključku su ustvrdili da je tenk Abrams napravljen za američki stil ratovanja u kojem zračne snage i topništvo naprave tzv. pripremu bojnog polja prije nego što se pošalju tenkovi i pješaštvo, kao i za ratovanje u pustinji, a ne u Europi.

Na te je tvrdnje Ukrajinaca nekoliko dana nakon objave u emisiji CNN-a reagirao umirovljeni američki general Mark Hertling, a koji je većinu karijere proveo kao tenkist i zapovjednik tenkovskih jedinica na svim razinama, od voda do armije, te je od 2011. do 2012. bio zapovjednik američkih snaga u Europi. Tijekom karijere sudjelovao je u oba Zaljevska rata, kao i u ratu u Libiji 2011.

'Jednom riječju, to je sr*nje (engl. BS, kratica od bullshit)', rekao je Hertling, navodeći da je proveo tri desetljeća na Abramsu i da nije primijetio nijedan od problema koje navode ukrajinski tenkisti.

  • +8
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'Tvrdnja da ti tenkovi nisu napravljeni da ih se koristi u Europi je sr*nje. Ti su tenkovi napravljeni da ih koriste NATO-ve snage u Europi, bio sam na tim tenkovima tri desetljeća i nisam primijetio probleme koje oni spominju. To da nema dovoljno oklopa je sr*nje i da se stvara kondenzacija koja sprži elektroniku je isto sr*nje', rekao je umirovljeni general te naveo da je glavni problem za ukrajinsko korištenje Abramsa njihovo zahtjevno održavanje.

'Oni su bili upozoreni da su ti tenkovi zahtjevni za održavanje, ali su bili uporni u zahtjevu da ih dobiju', rekao je Hertling. Također je opovrgnuo tvrdnje da tenk ni sa 17 granata ne može srušiti kuću, rekavši da je problem ili u tome da posada bira pogrešan sustav naoružanja ili da ih ne održava dobro, a dodao je i da će nezadovoljni tenkisti uvijek naći neki razlog zbog kojeg on 'ne radi kako treba' i zašto im ne treba 'to sr*nje od tenka'.

Ukrajina je krajem travnja povukla tenkove Abrams s prve linije bojišta, nakon što ih je pet od 31, koliko su ih dobili od SAD-a, izbačeno iz stroja.

Abramsi, kao i svi drugi tenkovi na ukrajinskom bojištu, prilično su ranjivi na napade FPV dronova kamikaza, pa su ih Ukrajinci htjeli sačuvati s obzirom na to da svaki vrijedi oko deset milijuna dolara, a navodno ih je tek nekoliko ostalo u borbama tamo gdje su baš bili neophodni. Rusi su i zarobili jedan Abrams u borbama oko Avdiivke te su ga, kao glavnu atrakciju, pokazali na izložbi zarobljene ukrajinske i NATO-ve tehnike u Moskvi.

  • +45
Zarobljena NATO-va tehnika u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia