razočarani u abramse

Rusi su se rugali američkim 'limenim kantama', a sada i Ukrajinci priznaju: Smeta im i kiša

29.05.2024 u 23:18

Bionic
Reading

Ukrajinci se žale na niz slabosti američkih tenkova M1 Abrams koje su dobili od SAD-a i izražavaju njihovu korisnost na frontu

Posade obučene u Njemačkoj rekle su reporterima CNN-a da vozilima - glavnom borbenom tenku američke vojske vrijednom deset milijuna dolara koji se koristio u Iraku protiv snaga Saddama Husseina i pobunjenika - nedostaje oklop koji bi mogao zaustaviti moderno oružje.

'Njegov oklop nije dovoljan za ovaj trenutak. To ne štiti posadu. Zaista, danas je ovo rat dronova. Tako da sada, kada je tenk pokretu, uvijek ga pokušavaju pogoditi', rekao je jedan član posade nadimka Joker, a njegov kolega Dnipro dodao je da bez obrane posada ne preživljava na bojnom polju. Posada je reporterima CNN-a pokazala svoj pokušaj pričvršćivanja improviziranog reaktivnog oklopa na jedan oštećeni tenk u kojem su koristili ploče od plastičnog eksploziva koje, kad budu pogođene projektilom, eksplodiraju prema van i tako protuudarom štite tenk.

Dužnosnici Pentagona rekli su u travnju da su Abramsi povučeni s prve crte bojišnice zbog prijetnje ruskih dronova, iako su iz 47. mehanizirane brigade, koja ih jedina koristi, poručili da su neki još uvijek u akciji, unatoč nedostacima koji su uočeni. Većim dijelom ukrajinske bojišnice sada dominira upotreba samouništavajućih jurišnih dronova, sićušnih i preciznih naprava koje mogu pregaziti pješaštvo i čak uzrokovati značajnu štetu tenkovima. Pojava ovih FPV dronova (eng. first person view - pogled iz prvog lica), kojima vojnici upravljaju uz pomoć video naočala i uz direktan prijenos s kamere drona, promijenila je prirodu rata, ograničavajući kretanje i uvodeći novi element ranjinosti oklopnih vozila.

Osim ranjivosti u odnosu na dronove, Ukrajinci se žale i na osjetljivost američkih tenkova na vremenske uvjete, pa tako tvrde da po kiši ili magli kondenzacija može spržiti elektroniku u vozilu. Ni to nije sve, kažu Ukrajinci, jer se žale i na streljivo, odnosno kažu da se čini da imaju pogrešan tip za borbu u kojoj se nalaze.

  • +8
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'Ono što imamo više je za izravne borbe tenka protiv tenka, što se događa vrlo rijetko. Puno češće radimo kao topnici. Trebate rastaviti drvored ili zgradu. Imali smo slučaj kada smo ispalili 17 granata u kuću, a ona je još uvijek stajala', rekao je Joker. Ruski analitičari prethodno su ismijavali loše performanse tenka, nazivajući ih 'praznim limenim kantama', a jednim zarobljenim oštećenim Abramsom su paradirali Crvenim trgom u Moskvi. Ukrajinci su frustrirani zato što je Abrams napravljen za stil ratovanja NATO-a, odnosno SAD-a, u kojem zračne snage i topništvo naprave tzv. pripremu bojnog polja prije nego što tenkovi i pješaštvo krenu naprijed. Ukrajini nedostaje i topništva i zračnih snaga kojima bi ratovali na takav način. Joker kaže da vojnici NATO-a nikad ne bi tako ratovali.