KLIETZ KOD BERLINA

Ukrajinci na obuci u Njemačkoj treniraju 12 sati dnevno šest dana u tjednu...

23.08.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Dok jedni vojnici ratuju u Ukrajini, drugi prolaze obuku na zapadnom naoružanju diljem Europe. Samo u Njemačkoj do danas je obučeno 6200 ukrajinskih vojnika uz potporu 12 europskih država poput Nizozemske i Danske, a cilj je doći do njih 10.000 krajem godine

No ta brojka nije konačna jer Misija vojne pomoći EU-a za potporu Ukrajini (EUMAM UA) ima mandat do 15. studenog 2024., a do tada bi 30.000 Ukrajinaca trebalo biti obučeno u Njemačkoj i Poljskoj, gdje druge europske zemlje provode dodatnu obuku, piše Politico.

Ekipa Politica posjetila je poligon u Klietzu, dva sata od Berlina, jednom od dva centra za obuku u Njemačkoj, gdje su zatekli desetke ukrajinskih vojnika koji su bili u svom petom tjednu obuke na njemačkoj ratnoj opremi, Leopardu 1A5 ili borbenom vozilu pješaštva Marder 1A3.

'Obuka je naravno prekratka', rekao je njemački general pukovnik Andreas Marlow, zapovjednik Zapovjedništva za specijalnu obuku u sklopu EUMAM UA-e. Ali Ukrajina treba vratiti te vojnike u borbu što je prije moguće. Treniraju 12 sati dnevno šest dana u tjednu, i to šest tjedana zaredom. Prvo na simulatorima, zatim u pravim tenkovima Leopard naoružanim neeksplozivnim vježbačkim streljivom.

Berlin je odobrio izvoz čak 178 tenkova Leopard 1A5 u Ukrajinu, većinom iz zaliha koje drže Njemačka i Danska. Kijev bi također trebao dobiti manji broj naprednijih tenkova Leopard 2, M-1A1 Abrams iz SAD-a i Challenger 2 iz Britanije. Jedan od vojnika je Jevhen iz istočne Ukrajine. Kao i drugi sudionici treninga, morao je pokriti ​​lice u razgovoru s novinarima da bi sakrio svoj identitet. Jevhen je bio električar, ali je mobiliziran nakon ruske invazije. U Ukrajini je ovaj 32-godišnjak 'kratko vrijeme' bio obučavan na sovjetskom tenku T-64.

  • +5
Ukrajinski vojnici na obuci u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Njemačka vojska stavila je Leopard 1 izvan upotrebe 2003., što znači da su stari tenkovi Leopard 1 prvo morali biti nabavljeni i nadograđeni za misiju obuke. Iako je zapadno oružje zastarjelo, još uvijek je bolje od sovjetske opreme na koju su Ukrajinci navikli.

'Marder je poput BMW-a, a rusko oklopno vozilo je poput drevne Volge', našalio se jedan od njegovih ukrajinskih suboraca koji je trenirao na Marderu 1A3. Unatoč motivaciji Ukrajinaca, Marlow je realan u pogledu utjecaja njemačkih tenkova na bojnim poljima Ukrajine.

'Nijedan sustav naoružanja sam po sebi neće biti presudan. Nažalost, čini se da će se ovaj agresorski rat nastaviti. U tom smislu očekujem da ćemo ovu obuku morati nastaviti pružati još dugo vremena', zaključio je.