borbeni ponos rusije

Ukrajinci objavili video: Oružjem za gerilsko ratovanje srušili moćni SU-30

12.09.2024 u 08:37

Bionic
Reading

Ukrajinska vojna obavještajna agencija objavila je video koji prikazuje, kako tvrde, rušenje ruskog zrakoplova Su-30 iznad Crnog mora, navodeći da je moćan borbeni avion oboren 'tijekom operacije u akvatoriju'

Ruski vojni izvori potvrdili su gubitak, izvijestivši da je letjelicu oborio MANPADS postavljen na desantni čamac.

MANPADS (Man-Portable Air Defense Systems) su prijenosni sustavi protuzračne obrane koje vojnici mogu koristiti za obaranje zrakoplova ili helikoptera. Riječ je o lakim raketnim sustavima, dovoljno kompaktnima da ih pojedinac može nositi i ispaliti s ramena. Ovi sustavi su dizajnirani tako da budu relativno jednostavni za upotrebu te su vrlo pokretni i učinkoviti u obaranju niskoletećih ciljeva.

Oružje za gerilsko ratovanje

Najčešće vrste MANPADS-a koriste infracrvene sustave za navođenje, što znači da raketa cilja na toplinski potpis motora zrakoplova ili helikoptera. U prošlosti su ovi sustavi bili ključni u gerilskom ratovanju jer su omogućavali manjim i slabije opremljenim snagama da se učinkovito suprotstave zračnim prijetnjama. Primjeri poznatih MANPADS-a uključuju američki FIM-92 Stinger, ruski 9K38 Igla i kineski FN-6.

Suhoj Su-30 je dvomotorni višenamjenski borbeni avion četvrte generacije razvijen u Rusiji. U osnovi je napredna verzija Su-27, dizajnirana da zadovolji potrebe za višenamjenskim lovcem sposobnim za zračne borbe, napade na ciljeve na zemlji i pomorsku obranu.

Izvanredne sposobnosti i prilagodljivost

Proizvodi ga kompanija Suhoj, a prvi let imao je 1989. godine. To je izuzetno moćan borbeni avion, a jedna od njegovih ključnih karakteristika je višenamjenska uloga, što znači da može obavljati širok spektar misija – od presretanja neprijateljskih aviona i osvajanja zračne nadmoći do napada na kopnene ciljeve i misija zračne izvidnice.

Opremljen je naprednim radarom, što mu omogućava praćenje više ciljeva istovremeno, kao i nizom oružja, uključujući rakete zrak-zrak, zrak-zemlja te bombe. Uz to, sposoban je za duge misije zahvaljujući sposobnosti punjenja goriva u zraku.

  • +8
Ruski Su-30SM Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Su-30 je posebno poznat po izvanrednim manevarskim sposobnostima, što mu omogućava izvođenje složenih akrobacija u zraku. Jedna od njegovih najimpresivnijih manevarskih osobina je sposobnost izvođenja tzv. Pugačevljeve kobre, tj. može naglo podići nos pod velikim napadnim kutom, a zatim se brzo vratiti u normalni let.

Ova karakteristika čini Su-30 izuzetno opasnim u zračnim borbama jer može izvesti manevre kojima izbjegava neprijateljske projektile ili se pozicionira za optimalan napad.

Ključno oružje ruskih zračnih snaga

Postoji nekoliko varijanti Su-30, od kojih su najpoznatije Su-30MKI (u suradnji s Indijom), Su-30SM (ruska verzija) i Su-30MKK (namijenjena za Kinu). Svaka od ovih verzija ima određene prilagodbe u avionici, naoružanju i drugim sustavima kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi pojedinih zemalja. Ovaj model aviona i dalje je jedan od ključnih elemenata zračnih snaga Rusije i brojnih drugih država.

Su-30 je postao simbol ruske zrakoplovne industrije, a njegova izdržljivost, modularnost i sposobnost za borbene misije u različitim uvjetima čine ga jednim od najvažnijih višenamjenskih borbenih aviona u suvremenom ratovanju.