rat u ukrajini

Ukrajinski general otkrio kako su Ukrajinci probili rusku prvu obrambenu liniju

04.09.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Rusi će na kraju ostati bez svih najboljih vojnika, rekao je jedan od najviših ukrajinskih generala za The Observer u optimističnoj procjeni napretka protuofenzive protiv Putinove vojske

Nedavni uspjeh Ukrajine u probijanju prve ruske obrambene linije dolazi nakon tjedana mukotrpnog čišćenja mina. Brigadni general Oleksandr Tarnavski, zapovjednik operativne i strateške skupine snaga Tavria koje se bori u južnoj Ukrajini, kaže da Moskva nikada nije očekivala da će ukrajinske snage prijeći prvu crtu, tako da su njihove utvrde izvan nje slabije, prenosi Business Insider.

Procijenio je da je Rusija izdvojila 60 posto svog vremena i resursa za prvu obrambenu crtu, dok je samo po 20 posto ostalo za drugu i treću liniju.

'Pripremali su se više od godinu dana. Učinili su sve kako bi ovo područje bilo dobro pripremljeno', rekao je za The Observer.

Ukrajinske snage napredovale su usprkos snažnom odbijanju ruskih trupa. Rusi koji su se bunkerirali u betonskim zemunicama iza protutenkovskih zamki žestoko su granatirali Ukrajince. Minska polja između dvije strane bila su gusto krcata eksplozivom. Pješačke snage noću su obavljale opasnu zadaću čišćenja koridora kroz minska polja, napredujući metar po metar.

'Čim bi se tamo pojavila bilo kakva oprema, Rusi su odmah počeli pucati na nju i uništavati je. Zato je razminiranje vršilo samo pješaštvo i samo noću', rekao je Tarnavski za The Observer.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

No sada kada su ukrajinske snage uspješno prošle kroz minsko polje koje odvaja dvije strane, Rusi su izgubili adut

'Postoji vrlo velika razlika između prve i druge linije obrane', rekao je Tarnavski. Ispred ukrajinskih snaga postoji još minskih polja, ali ona su raštrkana umjesto  da se radi o jednom obrambenom pojasu jer u tom području djeluju i ruske snage.

Moskva osjeća pritisak i prisiljena je na manevre. Rusija preraspoređuje trupe i dovodi ih u područje blizu Zaporižja s drugih bojišnica i Rusije.

'Neprijatelj povlači rezerve, ne samo iz Ukrajine nego i iz Rusije. Ali prije ili kasnije, Rusima će ponestati svih najboljih vojnika. To će nam dati poticaj da napadamo više i brže', rekao je Tarnavski. Sve je pred nama, rekao je za The Observer.

Sada kada su pred Ukrajincima slabije ruske obrambene linije, možemo očekivati brže protuofenzivne uspjehe, rekao je.

.