KOMUNALCI I POLICIJA NA NOGAMA

Ultra počinje za tri dana, Split je već pun k'o šipak

03.07.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Tri dana uoči početka šestog izdanja Ultra Europe festivala, na kojemu se u sedam dana očekuje ukupno preko 150 tisuća posjetitelja iz više od 120 zemalja, pripreme su u punom jeku: na stadionu Poljud i oko njega postavlja se šest festivalskih pozornica, gradske komunalne službe organizirale su cjelodnevna dežurstva, iz Zagreba u ispomoć stiže osam autobusa ZET-a, a gotovo 30 tisuća postelja u gradskim hotelima i privatnom smještaju popunjeno je

Festival će se po uobičajenoj praksi tri dana odvijati na Poljudu, a potom seli na otoke Brač, Hvar i Vis. Kako tportal doznaje, na njegovoj organizaciji angažirano je između 1.500 i 2.000 ljudi.

Grad je već danas pun k'o šipak: izu Turističke zajednice objavili su da je u prvih šest mjeseci Split zabilježio 289.101 dolazaka, odnosno 21 posto više nego lani, te 734.436 noćenja, 20 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Najveće ljetno događanje u Hrvatskoj, na kojemu će nastupiti deseci DJ-eva s vrha svjetskih top lista, nakon prošlogodišnjeg dogovora sa splitskom gradskom upravom zadržat će se u ovom gradu sve do 2022. godine i po ambicijama vlasnika franšize iz tvrtke MPG u tom roku trebalo bi postati najveći ljetni festival u Europi.

Unutar samog Poljuda postavljena je impresivna glavna pozornica, dok će u ih njegovom prstenu biti još pet, nešto drugačije raspoređenih nego lani, te cijeli niz ugostiteljskih sadržaja. Iz organizacije upozoravaju posjetitelje da se u krug stadiona neće moći unositi vlastita hrana i piće, kao ni opasni predmeti.

  • +6
Ultra Europe Festival - Poljud - Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradski komunalci s čišćenjem cijelog šireg prostora započet će svakog jutra u ranu zoru, a očekuje se da će samo Ultra Europe festival u Splitu generirati oko 70 do 80 tona dodatnog otpada. Gradske službe najavile su postavljanje dodatnih kemijskih WC-a u susjednim kvartovima i posebnu brigu za kontaktnu zonu oko Poljuda, kako bi se stanovnicima maksimalno olakšao svakodnevni život. Hitna pomoć organizirala je posebne ekipe, a vatrogasci cjelonoćna dežurstva. Policija ne otkriva detalje svog angažmana, no može se doznati da će na ovaj dio obale dovesti dodatne snage iz unutrašnjosti.

Upravo ovog utorka u Split je na ispomoć stiglo i 16 policajaca iz stranih država: Slovačke, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke, Češke, Italije i Francuske.

Za razliku ode prošlih godina, festivalska vrata ove godine otvaraju se dva sata kasnije i program započinje u 19 sati s trajanjem do 5 sati ujutro. Ultra Europe izradila je i besplatnu aplikaciju koja će posjetitelje upozoravati na kojoj pozornici i u koje vrijeme nastupaju njihovi omiljeni DJ-evi.