PRIORITETI DOMA ZDRAVLJA

Umjesto dizala za invalide, posao za web administratoricu

13.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

U varaždinskom Domu zdravlja osobe s invaliditetom u kolicima moraju se vući uz stube da bi došle do dežurnih liječnika na katu jer novca za ugradnju dizala nema, ali zato ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije raspisuje natječaj za radno mjesto, i to web administratora sa završenim -Ekonomskim fakultetom?!

Nakon što su u Varaždinu dežurstva liječnika opće prakse preseljena iz prostorija Zavoda za hitnu medicinu u zgradu Doma zdravlja u Zagrebačkoj ulici, na osobito velike teškoće naišle su osobe s invaliditetom u kolicima, odnosno njihovi staratelji. Ta dvokatnica, naime, nema dizala, pa su staratelji prisiljeni uz stube vući kolica s pacijentima. Da je to problem, odnosno da su stube mnogima barijera, slaže se i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Ivan Crnković, ali napominje da zbog ekonomskih neprilika nema mogućnosti ugradnje dizala, tim više što za njega u zgradi nije predviđen prostor. Stoga preporuča oslanjanje na pomoć dobrih ljudi i osoblja ili odlazak liječnika u kuću.

Desetak zdravstvenih ustanova u Varaždinskoj županiji, kao i većina u Hrvatskoj, posluje s gubicima. Među njima je i Dom zdravlja Varaždinske županije, pa bi pozivanje na loše prilike u vezi s dizalom bilo razumljivo da ta zdravstvena ustanova istovremeno ne raspisuje natječaj za novo radno mjesto. I to kako!

Nedugo nakon što je ponovno izabran za ravnatelja, Crnković je 23. svibnja donio odluku o raspisivanju natječaja za web administratora te zdravstvene ustanove koja ima razmjerno skromne web stranice. U opisu rada navodila se briga o hostingu i domeni, zatim upravljanje i nadgledanje sustava i baze podataka te stvaranje sigurnosnih kopija, ali i zaprimanje te sortiranje pošte, vođenje urudžbenog zapisnika i ostali administrativni poslovi. Sukladno ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji informatičko-administrativnih poslova, od kandidata se tražilo poznavanje baza podataka i programskih jezika MySQL-a, PHP-a, HTML-a, JavaScript, CSS-a, ali i završeni Ekonomski fakultet s državnim stručnim ispitom!

Tek jedna molba stigla je na ovaj natječaj koji je stajao sedam dana na internetskim strancima Doma zdravlja Varaždinske županije, i to od kandidatkinje koja je imala baš sve što se tražilo. Međutim, to joj nije pomoglo jer je ravnatelj Doma zdravlja tako odlučio zbog, kako je istaknuo, upita novinara o razlozima i uvjetima zapošljavanja 'svestrane' web administratorice. Zbog novinarima, čini se, jedna osoba ostala je bez posla, ali će zato Dom zdravlja Varaždinske županije uštedjeti novac predviđen za 'administriranje' koji bi sada mogao utrošiti na potrebnije dizalo.