hutisti objavili vieo

Upali na tanker i postavili eksploziv: Hoće li doći do katastrofalnog izljeva nafte?

30.08.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Jemenski pobunjenici hutisti objavili su snimke na kojima se vidi kako su se njihovi borci ukrcali i postavili eksploziv na tanker koji plovi pod grčkom zastavom, izazvavši eksplozije koje su dovele Crveno more u opasnost od velikog izlijevanja nafte. Plovilo je napušteno nakon što su ga hutisti više puta napali

Bio je to najozbiljniji napad hutista u posljednjih nekoliko tjedana. Skupina je prekinula promet robe vrijedne milijardu dolara koja svake godine prolazi kroz Crveno more zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Također su zaustavili neke od isporuka pomoći na putu opustošenom Sudanu i Jemenu, piše AP.

Brod Sounion nosio je oko milijun barela nafte kada su ga hutisti prvi put napali 21. kolovoza vatrenim oružjem, projektilima i dronom. Francuski razarač, koji je djelovao u sklopu EU-ove operacije Aspides, spasio je posadu, 25 Filipinaca i Rusa, kao i četiri privatna zaštitara, nakon što su napustili brod, a odvezli su ih u obližnji Džibuti.

Šest uzastopnih eksplozija

Snimka objavljena u četvrtak prikazuje maskirane borce s puškama poput kalašnjikova kako se ukrcavaju na Sounion nakon što je napušten. Borci su zatim postavili eksploziv preko otvora na palubi koji su vodili do spremnika. Na snimci se moglo vidjeti najmanje šest istodobnih eksplozija.

Snimka, kao i komentari misterioznog vođe hutista, Abdula Malika al Hutija, potvrdili su raniju analizu Associated Pressa da su se ukrcali i postavili eksploziv na Sounion. Novinska agencija SABA, koju kontrolira ta skupina, opisala je kako je Al Huti rekao da napad na Sounion pokazuje da Amerika 'laže u svojim tvrdnjama u vezi s bilo kakvim odvraćanjem jemenskih operacija koje podržavaju Palestinu. Neprijatelji priznaju učinkovitost naših operacija i njihovu kontrolu nad situacijom', rekao je Al Huti.

Zapadne zemlje i Ujedinjeni narodi upozorili su da bi svako izlijevanje nafte iz Souniona moglo opustošiti koraljne grebene i ubiti životinje u Crvenom moru. Međutim pomorske snage EU-a u regiji kažu da još nisu vidjele izlijevanje nafte.

Operacija Aspides 'priprema se olakšati sve smjerove djelovanja, u koordinaciji s europskim vlastima i susjednim zemljama, kako bi se spriječila katastrofalna ekološka kriza', rekla je misija EU-a. 'Zajedno možemo zaštititi okoliš i održati stabilnost u regiji.'

Prijeti ekološka katastrofa

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric pohvalio je napore međunarodne zajednice i posebnog izaslanika UN-a za Jemen, Hansa Grundberga, 'kako bi se osigurao trenutni pristup brodu i spriječila ekološka katastrofa'. Hutisti su pristali dopustiti sigurno odvijanje operacije, rekao je.

Dujarric nije ponudio nikakve naznake kada bi to moglo početi, ali je dodao da su ohrabrujuća izvješća da se 'operacije spašavanja tankera mogu nastaviti pomoću tegljača i spasilačkih brodova za pristup području incidenta'.

U srijedu su hutisti sugerirali da bi mogli dopustiti spašavanje Souniona, iako su već jednom blokirali posade koje su pokušavale doći do napuštenog broda, rekla je američka vojska.

Američki State Department odbio je u komentirati video. Upućivalo se na ranije izjave u kojima je glasnogovornik Matthew Miller upozorio da 'kontinuirani napadi hutista prijete izlijevanjem milijuna barela nafte u Crveno more, što je količina četiri puta veća od katastrofe Exxon Valdeza 1989. kod Aljaske'.

Ovo nije prvi put da hutisti koriste prijetnju izlijevanja nafte u svoju korist. Bile su potrebne godine pregovora prije nego što su pobunjenici 2023. dopustili UN-u da ukloni milijun barela s naftnog tankera Safer kod obale Jemena, a koji je korišten kao plutajuće skladište i postrojenje za istovar.

'Iskustvo je pokazalo da je skupina voljna ometati napore spašavanja ako to mogu pretvoriti u političku i pregovaračku situaciju', upozorio je Noam Raydan, viši suradnik na Vošingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku koji je proučavao tekuće napade hutista.

Hutisti od rata u Gazi napali više od 80 plovila

Projektilima i bespilotnim letjelicama gađali su više od 80 plovila od početka rata u Gazi u listopadu lani. Zaplijenili su plovilo i potopili dva u napadima u kojima su ubijena i četiri mornara.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane s Izraelom, SAD-om ili Velikom Britanijom kako bi prisilili Izrael na kraj kampanje protiv Hamasa u Gazi. Međutim mnogi od napadnutih brodova imaju malo ili nimalo veze s tim sukobom, uključujući neke koji su plovili za Iran.