pranje novca

[FOTO/VIDEO] Ina oštećena za više stotina milijuna kuna: Uhićenja širom Hrvatske, otkriveno tko je bio glavni

27.08.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Uskok i policija u subotu su potvrdili uhićenja i pretrese u akciji u kojoj su se, prema neslužbenim informacijama, na meti istražitelja našli i direktor u Ini Damir Škugor te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, uhićen na Hvaru. U akciji uhićenja zbog navodnih zlouporaba u trgovini plinom uhićeni su i Škugorov otac, predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić i poduzetnik Goran Husić. Osim u Zagrebu, uhićenja i pretrage provedena su na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije

Jutarnji list javlja da istražitelji sumnjiče privedenu petorku da su oštetili Inu za više stotina milijuna kuna tijekom protekle dvije godine, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Prema sumnjama istražitelja, sve malverzacije bile su isplanirane i dogovorene, a glavnu je ulogu imao Damir Škugor, direktor Sektora trgovine prirodnim plinom u Ini.

Ministarstvo financija priopćilo je poslijepodne da su u 'otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage'.

'Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva', navodi se u priopćenju.

  • +2
Uhićenja zbog malverzacija oko Ine / Privedeni Damir Škugor i Goran Husić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ministarstvo financija ističe da Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Izvor: Cropix / Autor: zeljko puhovski

Odnose se, navode policija i Uskok, na više hrvatskih državljana za koje sumnjaju da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom nedjelu te kaznena djela pranja novca.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista radi se o poslovima povezanim sa segmentom trgovine prirodnim plinom, a Ina je u tim nezakonitostima oštećena za više stotina milijuna kuna.

Neslužbeno, Šurjak je suvlasnik tvrtke te Škugorov prijatelj pa su njih dvojica dogovorila da se spomenutoj tvrtki proda plin po izuzetno niskim cijenama. Plin je kasnije po višestruko većoj cijeni prodan nekoj stranoj tvrtki, a za nagradu čovjeku iz Ine isplaćeno je 100 milijuna kuna. Od tog iznosa, neslužbeno doznaje 24 sata, 20 milijuna kuna pokušano je oprati kupnjom niza nekretnina.

  • +3
U akciji USKOK-a priveden Goran Husić / Kuća u Kišpatićevoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Novac je sjeo na račun člana obitelji jednog od osumnjičenika, koji je k tome umirovljenik. Da umirovljenik na računu ima 100 milijuna kuna, primijetio je Ured za sprječavanje pranja novca, koji je alarmirao policiju i USKOK.

Jutarnji piše o malverzacijama pri sklapanju ugovora o prodaji plina tvrtki osnovanoj 2019. godine. Ta tvrtka 2020. nije imala nikakve prihode, a lani je prijavila prihod veći od 220 milijuna kuna. Vlasnici su jedan poznatiji hrvatski poduzetnik kao i jedan ugledni odvjetnik.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je u subotu obaviještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima. Dodaju da za sada nemaju dovoljno informacija da bi to mogli komentirati te ističu da će 'nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima'.

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u više županija u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Dodaju da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku.

Iz Ine su u subotu priopćili da nisu u mogućnosti komentirati policijske istrage koje su u tijeku. 'U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj', navode u toj naftnoj kompaniji.