nevolje s imovinskom karticom

USKOK provjerava ministra Kuščevića, pod lupom njegova imovina

25.06.2019 u 23:43

Bionic
Reading

U aferu oko ministra uprave Lovre Kuščevića nedavno se uključio i USKOK koji provodi izvide oko posla s nekretninom u Supetru, ali i ostalih dubioza oko Kuščevićevih nekretnina, piše Jutarnji list

Podsjetimo, ministar uprave izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar. Zatim je utvrđeno kako ministar ima još jednu kuću, a ta se čestica u katastru vodi kao pašnjak i cesta.

Osim toga, Kuščević u imovinskoj kartici pozajmicu od 120 tisuća eura nije nigdje niti spomenuo, a vidljiva je u zemljišnim knjigama, a u kartici navodi kako njegova nekretnina vrijedi upola manje od iznosa za koji ju je upravo te godine prodao.

Nigdje ne navodi ni za koliko je, primjerice, 2013. godine prodao poslovni prostor, niti gdje je tih 2,197 milijuna kuna završilo jer ne spominje to kao ušteđevinu.

U kartici iz 2009. godine, naime, Kuščević spominje da je vlasnik tvrtke Kuščević d.o.o. sa sjedištem u Nerežišćima te procjenjuje njezinu nominalnu vrijednost na tri milijuna kuna.

Te godine ne spominje da tvrtka, čiji je vlasnik, posjeduje još i poslovni prostor od 328 kvadrata koji se, pak, u njegovoj kartici prvi put pojavljuje godinu dana poslije, 2010., kada ga je očito otkupio od vlastite tvrtke prije nego što se našla na “listi srama” i otišla u stečaj, a vjerovnici se, prema pisanju portala Telegram, nisu imali iz čega naplatiti. Taj poslovni prostor, naime, kupio je još 2005. godine po cijeni od 210 tisuća eura, i to kreditnim zaduženjem čija je zabilježba vidljiva u zemljišnim knjigama. Kuščević ipak 2010. godine u karticu unosi izmjenu na način da navodi kako je prodao tvrtku Kuščević d.o.o. te upisuje da je vlasnik “podruma - poslovnog prostora od 350 četvornih metara u Supetru, kojeg procjenjuje na 1,060 milijuna kuna” (iako ga je njegova tvrtka 2005. kupila za 1,5 milijuna kuna, a on će ga 2013. prodati po cijeni od 2,197 milijuna kuna) i tvrdi da ga je stekao zaduženjem kod banke i prodajom imovine.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Lovru Kuščevića od prošlog tjedna istražuje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a sada i, prema pisanju Jutarnjeg lista, USKOK.

'Dosta dugo smo razgovarali. Ono što je na kraju, kad se pročitaju medijski napisi, tekstovi i njegovi argumenti... cijeli krimen se svodi na to da je dvije nekretnine propustio upisati u katastar. Sve ostalo je u imovinskoj kartici, prošli smo to papir po papir... To je propust, ali ne takvih razmjera da treba dovoditi u pitanje njegov politički i ljudski integritet. U zadnjih pet mjeseci imali smo ‘bombardiranje’ Tolušića, ministrice Žalac, Gorana Marića... On je sada deseti, jubilarni', branio je Kuščevića premijer Andrej Plenković.