akcija uskoka

Bivšeg šefa HC-a Josipa Škorića terete za primanje mita

Bionic
Reading

Uskok je jutros imao akciju na području Zagreba, Osijeka i Vukovara u kojoj su uhićeni Josip Škorić, bivši šef Hrvatskih cesta, njegov rođak Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa i Sandra Bajtl, direktorica jedne osječke tvrtke

  • Uhićenja su rano jutros obavljena u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku i Vukovaru
  • Neslužbeno se doznaje da su uhićeni bivši čelnik Hrvatskih cesta Josip Škorić i njegov bratić Zoran, predsjednik Uprave Osijek Koteksa, a treća osoba je Sanda Bajtl, direktorica jedne osječke tvrtke
  • Kao razlog navodi se namještanje poslova za popratne sadržaje na Osječkoj obilaznici

18.30 Odvjetnik uhićenog bivše predsjednika Uprave Osijek Koteksa Zorana Škorića Darko Maržić otkrio je novinarima da je njegovog klijenta terete za djela počinjena ove i prošle godine te da je on iznio obranu >>>Cijeli članak<<<

17.40 USKOK, javlja N1, sumnjiči Škorića da je primio mito od drugih dvoje osumnjičenih kako bi im dao poslove na izgradnji osječke obilaznice vrijedne čak 10 milijuna eura. Škorić je, sumnja se, među ostalim, kao mito primio i građevinske radove na izgradnji kuće.

16.40 Osumnjičene su upravo počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište Uskoka u Zagrebu.

  • +4
Policija je uhićene dovela u USKOK Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

13:33 'Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u potpunosti podržava rad istražnih tijela u svakom slučaju, a pogotovo kad postoje sumnje na korupciju na najvišim razinama. Današnji slučaj ne možemo dodatno komentirati jer u ovom trenutku nemamo više saznanja od onih iznesenih u medijima, no ističemo kako je za nas ključno da se ovakvi događaji rasvijetle u postupku koji slijedi', kazali su u priopćenju iz ministarstva Olega Butkovića.

13:26 Policijska pretraga kuće u Osijeku u kojoj stanuje u subotu uhićeni bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, kojeg se sumnjiči za koruptivna djela iz domene gospodarskog kriminala, završena je.

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/Pixsell

Nakon što su mu pretražena kuća i druge prostorije u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, Josip Škorić je u pratnji policije odveden policijskim kombi-vozilom.

13:03 Potpredsjednici Vlade i ministri Ivan Anušić i Tomo Medved rekli su u subotu u Vukovaru da ne mogu komentirati današnja uhićenja više osoba zbog korupcije, među kojima i bivšeg predsjednika Uprave Hrvatski cesta Josipa Škorića jer je to u nadležnosti DORH-a i USKOK-a. >>> Pročitajte više

  • +2
Uhićenje Josipa Škorića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

12:50 Iz Hrvatskih cesta poručili su kako su upoznati s informacijama koje je priopćio Uskok, a osim toga nemaju dodatnih saznanja koje bi mogli priopćiti.

12:04 Kako se doznaje, u tijeku je pretres kuće Josipa Škorića.

11:37 'Nemam nikakvih komentara, vjerujem da će se DORH očitovati', rekao je premijer Andrej Plenković u osvrtu na današnja uhićenja. Na pitanje je li znao za optužbe protiv Škorića kaže da nije čuo za njih. Kaže i da se nije čuo s njim. Što se tiče Škorićevog članstva u HDZ-u, Plenković kaže da je Statut predvidio ovakve situacije i da će se dalje sve odvijati po predviđenoj proceduri.

11:36 Bratić Josipa Škorića, Zoran Škorić, drugi uhićeni u akciji USKOK-a i PNUSKOK-a, godinama je predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Riječ je o jednoj od najjačih hrvatskih građevinskih tvrtki koja je prošle godine ostvarila prihod od 76,3 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 6,7 milijuna eura. >>> Pročitajte više

11:01 Josip Škorić (60) u kolovozu ove godine iznenada je dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta. Više o njegovoj karijeri pročitajte OVDJE.

10:01 Jutarnji list doznaje da je razlog uhićenja namještanje poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici. USKOK sumnjiči da je Škorić namještao poslove, a zauzvrat je bio ‘nagrađen‘.

Sedam godina na čelu Hrvatskih cesta

Josip Škorić je na čelu Hrvatskih cesta bio od 2017. Ostavku je iz osobnih razloga podnio u kolovozu, no u istoj je javnoj tvrtki ostao raditi kao savjetnik.

>>> Sada već bivši šef Hrvatskih cesta objasnio zašto je podnio ostavku

9:19 Glavna meta ove USKOK-ove akcije je Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a osim njega uhićen je Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa i njegov bratić, piše Jutarnji list.

9:18 Oglasio se i MUP: 'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta', ističe se u priopćenju.

9:04 Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje po nalogu USKOK-a provodi PNUSKOK, objavio je u subotu ujutro Uskok.

Navedene radnje provode se na području Zagreba, Osijeka i Vukovara u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.