BRITANSKI ZASTUPNIK

Usporedio rusko bombardiranje u Siriji s nacističkim napadima

11.10.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Britanski zastupnik usporedio je napade ruskih bombardera na civile u Siriji s nacističkim bombardiranjem Guernice 30-ih godina u vrijeme španjolskoga građanskog rata.

Andrew Mitchell, zastupnik vladajućih konzervativaca britanske premijerke Therese May i bivši ministar za međunarodni razvoj, govorio je o napadu na humanitarni konvoj UN-a u rujnu blizu sirijskoga grada Alepa u kojem je 20 osoba ubijeno.

To je ratni zločin koji su počinile ruske snage, rekao je Mitchell o napadima za koje Rusija nijeće odgovornost i optužuje Zapad.

'UN jasno kaže da je sustavno korištenje nediskriminirajućeg oružja u gusto naseljenim područjima ratni zločin', rekao je Mitchell i nabrojao takvo oružje: zapaljive i kazetne bombe te bombe za probijanje bunkera.  'Svjedočimo događajima nalik postupanju nacista u Guernici u Španjoskoj', rekao je o razaranju toga grada 1937. što su počinili njemački bombarderi Hitlerove vojske.

'Tko je taj političar', zapitao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i dodao 'Nažalost, ne poznajem ga. Ionako to ne bih komentirao'. Britanski parlament u utorak treba održati trosatnu raspravu o humanitarnom stanju u Siriji.