FBI istražuje

Uzbuna u Pentagonu: Kako su iscurili ti dokumenti!? Sad je potvrđeno ono što se godinama sumnja

20.10.2024 u 14:23

Bionic
Reading

SAD istražuju curenje visoko povjerljivih obavještajnih podataka koji se odnose na izraelske planove za odmazdu protiv Irana. Prema trojici izvora upoznatih s ovim slučajem, dokumenti, datirani 15. i 16. listopada, počeli su kružiti na internetu nakon što su objavljeni na Telegramu putem računa nazvanog Middle East Spectator. Jedan od izvora potvrdio je autentičnost dokumenata, što je dodatno izazvalo zabrinutost u američkim obavještajnim krugovima

Dokumenti, označeni kao strogo povjerljivi, namijenjeni su isključivo Sjedinjenim Državama i saveznicima iz saveza “Five Eyes” — Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu. Oni opisuju detaljne pripreme Izraela za mogući napad na Iran, uključujući premještanje streljiva i zračne vježbe izraelskih zračnih snaga s projektilima zrak-zemlja.

Curenje dolazi u osjetljivom trenutku za američko-izraelske odnose, osobito zbog trenutne napetosti između Izraela i Irana. Izrael se već tjednima priprema za mogući napad na iranske mete kao odgovor na raketni napad Irana 1. listopada. Jedan od dokumenata također implicira nešto što Izrael nikada nije javno potvrdio – posjedovanje nuklearnog oružja. Iako se u dokumentu navodi da nema dokaza da Izrael planira koristiti nuklearno oružje protiv Irana, sama činjenica da je to spomenuto mogla bi izazvati dodatne tenzije u regiji, piše CNN.

FBI istražuje curenje

Curenje ovakvih povjerljivih informacija automatski je pokrenulo opsežnu istragu FBI-a, uz sudjelovanje Pentagona i američkih obavještajnih agencija. "Curenje je duboko zabrinjavajuće", rekao je američki dužnosnik za CNN, potvrđujući da je istraga usmjerena na identifikaciju onih koji su imali pristup ovim dokumentima. FBI je odbio komentirati detalje istrage, dok su Pentagon i Nacionalna geoznatiželjna obavještajna agencija, koja je navodno sastavila jedan od dokumenata, također odbili dati izjave.

Prema nekim izvorima, dva procurila dokumenta već izazivaju zabrinutost, no još uvijek nije poznato jesu li procurili dodatni povjerljivi materijali. Američki dužnosnici strahuju da bi eventualna objava dodatnih informacija mogla dodatno ugroziti odnose sa saveznicima i povećati napetosti u regiji.

Povjerenje između SAD-a i Izraela dovedeno u pitanje

Ovo curenje informacija moglo bi ozbiljno ugroziti povjerenje između SAD-a i Izraela, dviju dugogodišnjih saveznika čija se suradnja temelji na povjerljivosti i koordinaciji sigurnosnih strategija. "Ako su izraelski taktički planovi za odgovor na iranski napad procurili, to je ozbiljno kršenje", rekao je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane za Bliski istok i umirovljeni časnik CIA-e.

Mulroy je naglasio da bi buduća suradnja između SAD-a i Izraela mogla biti dovedena u pitanje, jer je povjerenje ključni element njihovog odnosa. Ako se utvrdi da je do curenja došlo zbog unutarnjih propusta u američkom sustavu, Izrael bi mogao postati oprezniji u budućem dijeljenju osjetljivih informacija sa SAD-om.

Potencijalne posljedice curenja

Ovo curenje događa se u trenutku kada su SAD i njihove obavještajne agencije u stanju pojačane pripravnosti zbog potencijalnih iranskih hakerskih napada. Američke obavještajne službe već su u kolovozu objavile da je Iran izveo hakerski napad na dokumente povezane s kampanjom Donalda Trumpa, što je dodatno povećalo zabrinutost zbog mogućih iranskih napora da destabiliziraju američke interese.

Curenje povjerljivih informacija također podsjeća na prošlogodišnji veliki skandal kada je 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde objavio visoko povjerljive podatke na platformi Discord, čime su bili narušeni odnosi SAD-a s partnerima poput Južne Koreje i Ukrajine. 

Jedan američki dužnosnik rekao je za CNN da su "ova dva dokumenta loša, ali ne i katastrofalna", ali je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da postoji više dokumenata koji bi mogli procuriti. Još uvijek nije jasno je li do curenja došlo putem hakiranja ili namjernog propuštanja informacija.