SJEDNICA VLADE

Plenković: Završili smo fazu spašavanja i prelazimo na fazu kreiranja radnih mjesta

01.07.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Sjednica Vlade održana je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Prije početka sjednice premijer Andrej Plenković kazao da je danas razmotreno stanje hrvatskog zahtjeva za pristupanjem europodručju. 'Osam godina je danas od članstva Hrvatske u EU, važnih osam godina za razvoj i reputaciju Hrvatske kao odgovorne članice', kazao je premijer.

Istaknuo je da je plan da do 2023. godine uđemo u eurozonu. 'Mi smo jedna od najeuroziniranih zemalja EU koje još nisu u europodručju', kazao je Plenković.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska prema podacima ECDC-a u zelenom što je dobro za zdravlje građana, turističku sezonu i imidž zemlje kao sigurne destinacije. U upotrebi su digitalne Covid potvrde i vrlo je važno da sve veći broj naših sugrađana to koristi.

'Ono što nije dobro je da ima nekoliko lokalnih žarišta jer se nisu poštivale mjere. Svaki takav kiks bit će kažnjen', kazao je premijer objasnivši da je prije svega mislio na strane zemlje koji prate situaciju kod nas. 'Što manje žarišta to će nam turistička sezona biti bolja pa tako i financijska situacija', dometnuo je.

Plenković je ponovno pozvao sve da se cijepe.

'Vjerujte epidemiolozima znanstvenicima, liječnicima i struci', kazao je Plenković.

Premijer je otkrio da će Hrvatska donirati 310 tisuća doza cjepiva. '210 tisuća doza će biti donirano Bosni i Hercegovini, a po 20 tisuća doza Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Kirgistanu koji nas je zamolio da im pomognemo', kazao je Plenković dodavši da je bolje da se doze potroše nego da stoje na skladištu.

Premijer je opovrgnuo da postoje problemi oko prelaska granice iz BiH prema Hrvatskoj, posebno na području Dalmacije.

Osvrnuo se i na proces pomoći gospodarstvu i politiku očuvanja radnih mjesta tijekom korona krize.

'11,7 milijuna kuna smo izdvojili za očuvanje radnih mjesta plus doprinosi koji su oprošteni je 17 milijuna kuna, i to je postignuće', naveo je Plenković. Kazao je da je program bio u korist 120 tisuća poslodavaca i obrtnika i omogućio je egzistenciju za 700 tisuća radnika u Hrvatskoj.

'Danas je broj osiguranika veći za 56.000 u odnosu na kraj prošlog lipnja. Mi smo zabilježili porast osiguranika u IT-u, građevinarstvu, djelatnosti pružanja smještaja… Očuvali smo radna mjesta i došli smo u poziciju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj veća od 7.000 kuna', rekao je premijer.

'Sve to je utjecalo na rast i povećanje prosječne plaće, sada prelazimo na fazu kreiranje radnih mjesta', otkrio je Plenković. To znači, objasnio je, da se završava s horizontalnim planom očuvanja radnih mjesta i prelazi na ciljano pomaganje. 'Dalje ćemo pratiti kretanje po sektorima i reagirati po potrebi', kazao je.

To ide u skladu s mjerama aktivne politike zapošljavanja. 'Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje idu dalje', poručio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na elementarnu nepogodu u Požeško-slavonskoj županiji, koju je posjetio zajedno s nekim ministrima.

'Danas će Vlada donijeti niz potpora Županiji za saniranje tih šteta. Donijet ćemo čak šest odluka. Iznos današnjih potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju', rekao.

Premijer je iskazao nezadovoljstvo presudom Stanišiću i Simatoviću te izrazio nadu da će u žalbenom postupku biti kažnjeni za sve zločine koji im se stavljaju na teret.

Dotaknuo se i uhićenja u Zagrebu u sklopu protukorpcijskih akcija USKOK-a i policije. Istaknuo je da u mandatu Vlade koju vodi se provodi aktivna i konkretna borbu protiv korupcije.

'Slučajeva je više nego što je to bilo ranije i bez obzira što neki šarlatani u političkom eteru sumnjaju u tajminge uhićenja, nadaju se u loš ishod, nastavljaju s mantrom o lažnoj korumpiranosti Vlade ili vladajuće stranke, injenica je da se postupci pokreću, ovo potvrđuje da se nalazimo u razdoblju borbe protiv korupcije. DORH i policija su neovisni, nitko na njih ne vrši pritisak. Važno je da tu nema zaštićenih, privilegiranih. Nema nedodirljivih, stranačke iskaznice ne čine nikog zaštićenim. To je ključna borba protiv korupcije. Mi podržavamo neovisnost rada pravosudnih tijela', zaključio je predsjednik Vlade izlaganje.