PREMIJER U Bruxellesu

Plenković: Situacija u Ukrajini dovest će do novih kriza, od energetske do izbjegličke

25.02.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je dao izjavu poslije gotovo cjelonoćnog zasjedanja Europskog vijeća na kojem su usvojene sankcije protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu

'Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka, kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu', rekao je Plenković. Dodao je da će doći do novih paketa kako se situacija bude razvijala.

'Ovo je nešto što ima dinamički karakter i sigurno nije zadnja poruka koju će Europa poslati Ukrajini', kazao je Plenković.

Napad na Ukrajinu još je jednom nazvao kršenjem međunarodnog prava, i to bez presedana, a prouzročit će, smatra, nove krize, kao što su energetska i izbjeglička. Dodao je da je ovaj potez stvorio presedan u međunarodnim odnosima.

'Praktički svaki drugi regionalni hegemoni ovoga tipa mogu po ovom modelu izvršiti agresiju na bilo koju zemlju iz nekih njihovih razloga i nadati se da neće biti nikakvih reperkusija po njih osim paketa sankcija. Ovo je na neki način bitka između demokratskih sustava i onih u kojima se vlast ne mijenja često', kazao je Plenković. Naglasio je da je Europska unija jedinstvena. Upitan hoće li udar na ruski bankarski sektor utjecati na poslovanje Fortenove, kazao je da neće.

  • +3
Razaranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP

Na pitanje očekuje li prekid opskrbe plinom iz Rusije, kazao je da ćemo to vidjeti jer o tome ne odlučujemo. Pojasnio je da Europa traži alternativne izvore.

'Stvara se nova, dugoročna mreža', naglasio je. Otkrio je da se na sastanku raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan.

'Ova situacija, kad pogledate apel predsjednika Zelenskija, jako podsjeća na Hrvatsku ’91., vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, u Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali', rekao je Plenković. Smatra da ćemo 24. veljače jako dugo pamtiti.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Katastrofalno. Ne mogu izraziti veću ogorčenost ovime što se događa u 21. stoljeću', naglasio je. Upitan strahuje li od reakcije Srbije, kazao je da Srbija nema puno prostora za manevre.

'To sjedenje na dvije stolice može funkcionirati u mirno doba. Hrvatska je na pravoj strani. Ako govori Janša, ako govorim ja, vidi se distinkcija između zemalja koje znaju što je rat. Tu je Hrvatska vrlo jasna i bez ikakvih dilema', zaključio je.