konferencija za medije

Tomašević najavio pregovore o koaliciji sa SDP-om, a o smjenama u gradskoj upravi kaže: Ionako idemo u preustroj, sigurno neće biti 27 gradskih ureda

18.05.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i kandidati za zamjenicu i zamjenika gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet na konferenciji za novinare rekapitulirali su rezultate prvog kruga lokalnih izbora i najavili kampanju za drugi krug

Tomašević još je jednom zahvalio svima koji su im dali glas. 'Idemo dalje u kampanju. Iako ova prednost izgleda golema, mi ćemo dati sve od sebe u kampanji. Ići ćemo i dalje po kvartovima. Novoizabrani vijećnici razgovarat će s građanima', kazao je.

Što se tiče rezultata izbora za Gradsku skupštinu, za većinu će biti potrebno 25 zastupnika i očekuje da će to imati.

Spremni su koalirati sa SDP-om. Očekuju razgovore s njima oko većine.

Zahvalio je volonterima koji su izlizali biciklističke gume i tenisice obilazeći grad. Kaže da je on sam napravio dva milijuna koraka u kampanji.

Zahvalio je kandidatu SDP-a koji je pozvao svoje birače da glasaju za njega u drugom krugu.

'Bez obzira na veliku prednost, nama je svaki glas ključan. Potreban nam je veliki legitimitet za promjene nakon izbora. Molim građane, one koji su nam dali glas i one koji nisu, da nam daju glas u drugom krugu', dodao je.

Danijela Dolenec naglasila je da su najjača lista u 16 od 17 gradskih četvrti. U 101 mjesnom odboru tvore većinu. 'Ovi su rezultati posljedica vrijednog rada, ali i rezultat kampanje. Građani su prepoznali naš partnerski odnos prema njima. Grad treba otvoriti građanima i omogućiti im da sudjeluju', kazala je.

Luka Korlaet podsjetio je na činjenicu da je platforma napravila dva programa za Zagreb. Jedan je program stručnjaka vezan za probleme grada. Drugi program odozdo napravile su kvartovske grupe. Pobrojani su svi specifični problemi za gradske četvrti. Križanjem tih programa dobiva se sinergijski učinak.

Na pitanje o manjinskom kandidatu za Skupštinu i hoće li im trebati SDP kazao je da u zadnjem mandatu nije bilo zastupnika srpske nacionalne manjine, 48. zastupnika. 'Kada nemate komotnu većinu i kada ona ovisi o jednom zastupniku, vidite što se događa u Hrvatskom saboru ako se netko razboli... Bit će sigurno dosta podmetanja i anonimnih izvora. Razgovore sa SDP-om počet ćemo tek nakon drugog kruga izbora iako sam se ja i danas čuo s njima', kazao je Tomašević.

  • +6
Zagreb: Tomislav Tomašević najavio kampanju za drugi krug Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Demokratska praksa u svim gradovima i državi je da direktori javnih poduzeća daju mandate na raspolaganje. Naše je pravo da od 27 gradskih 'ministara' i direktora gradskih tvrtki tražimo da daju mandate na raspolaganje. Naše je pravo da imenujemo nove pročelnike nakon javnog natječaja. I direktore gradskih poduzeća birat ćemo na javnim natječajima', kazao je Tomašević.

Na opasku da ne može smjenjivati ljude izabrane na javnom natječaju te da je to njihova dobra volja, Tomašević je kazao da 27 pročelnika ne može ostati na svojim pozicijama jer se ide u preustroj. Kako možemo voditi grad s 27 'ministara'? Spajat ćemo urede i vjerujem da će to proći kroz Gradsku skupštinu', pojasnio je.

Na pitanje hoće li biti radnih sporova, odgovorio je: 'Nećemo raditi ništa financijski neodgovorno. Prolazit ćemo to s pravnom službom. Oni koji rade svoj posao, nemaju se čega bojati. Bit će reda i rada u gradskoj upravi i poduzećima', istaknuo je.

Neki uredi imaju previše zaposlenih, njih ćemo prebaciti u druge urede, poput novog Ureda za obnovu, rekao je.

Uvjeren je u pobjedu u drugom krugu i da će provesti potrebne promjene.

Kaže da će svoj program pretvoriti u strategije za svaki resor.

Što se tiče udaraca ispod pojasa, kazao je da su kampanju vodili kao pozitivnu i nisu se bavili drugim kandidatima. 'Iz te perspektive i dalje ćemo voditi pozitivnu kampanju koja se temelji na nadi, a naš protukandidat vodit će kampanju koja će se temeljiti na strahu', istaknuo je.

'Ako neki pročelnik dobro radi svoj posao, to je jedini kriterij. A ja jako dobro znam kao gradski zastupnik kako je tko radio', istaknuo je.

Tek kada uđe u gradsku upravu znat će stvarno stanje stvari i zatražit će vanjsku reviziju gradskih financija.

'Ništa ne očekujem od HDZ-a, mi smo dosta žestoka oporba u Saboru, s njima nećemo ići u bilo kakvo formiranje većine, no spremni smo na konsenzus oko važnih projekata.' Očekuje konstruktivan dijalog s premijerom o projektima kao što je obnova Zagreba i nada se da neće biti podmetanja klipova, kazao je.

Na pitanje o izjavi Miroslava Škore da su ekstremna ljevica, kazao je da je to taktika koja neće proći u Zagrebu. 'Ne mislimo se baviti suparnicima i njihovim demoniziranjima. Što očekivati od Miroslava Škore?', kazao je i podsjetio da je agenciju preko koje su blaćeni kandidati unajmio Domovinski pokret.

'To su prljavi trikovi kojima se mi nećemo služiti. Mi ćemo pobijediti uzdignute glave i svakom protukandidatu moći ćemo pogledati u oči', jasno je poručio.

'Maksimalno ćemo skresati službene automobile, a ja ću ga koristiti jedino kada to zahtijeva gust raspored protokola', kazao je.

Kaže da će imati osiguranje u onoj mjeri u kojoj institucije koje se time bave ocijene da je to potrebno.

Očekuje da grad nastavi biti siguran. 'Javna sigurnost u gradu je na visokoj razini. No bitno je da se raščiste slučajevi poput paleža automobila gospođe koja se žalila na buku žičare', kazao je.

Na pitanje o bolnici u Blatu kazao je da su stručnjaci podijeljeni o tome koliko je moguće iskoristiti postojeće projekte. Svakako je jedan od bitnih projekata nova bolnica, ali za to je isto potrebno partnerstvo s Vladom', istaknuo je.

Nije, kaže, vidio da se Miroslav Škoro bavio gradskim problemima te da je u kampanju ušao zadnji, nakon smrti Milana Bandića.