povećane plaće

Vatrogascima stiže 'nagrada': Šef vatrogasaca otkrio kolika će biti minimalna plaća

01.08.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. To znači i povećanje plaća, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković otkrio je koliko bi mogla iznositi prosječna plaća

Prema pojašnjenju uredbe, plaću profesionalnog vatrogasca čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, uvećanog za povećanu opasnost za život i zdravlje, te osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku godinu navršenog radnog staža. Visinu dodataka za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnog vatrogasca, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja te visinu dodatka za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada na temelju klasifikacije radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca utvrđuje Vlada.

'Ova uredba rješava radno-pravni status vatrogasaca, zapravo rješavamo sveone dodatke koje mnogi nisu imali jer su se sklapali ugovori i kolektivni ugovor s jedinicama lokalne samouprave. Napomenimo da su osnivači javnih vatrogasnih postrojbi gradovi i općine zbog čega smo do sada imali veliku različitost. Na ovaj način slijedom donošenja pravilnika koji su prethodno doneseni, danas je Vlada donijela uredbu o dodacima naplaću, čime ćemo zatvoriti taj krug. Ovime ćemo riješiti minimalnu plaću ispod koje plaća vatrogasaca ne može i ono što je najbitnije, svatko za svoj isti posao dobije i istu plaću. Ta plaća će biti, a to ovisi i o poreznim odbicima, oko 1300 eura za početnika, do pet godina radnog staža', kazao je nakon sjednice Vlade glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Do sada su sve postrojbe imale različite plaće za iste poslove jer je svaka postrojba uređivala svoj pravilnik o plaćama, dodaje. 'Imali smo do sada plaće od 900 eura pa do plaća jačih postrojbi iz fiskalno jaćih gradova koje su bile i po 1500 ili 1600 eura. Ovo sada je minimalno, a svi mogu dogovoriti i veće plaće, što bi meni bilo jako drago', kazao je Tucaković.

Plaće vatrogasaca by maja.surina on Scribd

Na upita novinara Tucaković je komentirao i kazne za podmetanje požara. 'Svaka kazna za mene je premala jer su ovo nepopravljive štete koje se događaju u prirodi, mijenja se cijeli svijet koji je tamo rastao godinama', kazao je Tucaković.

Govorio je i imaju li vatrogasci dovoljno opreme, s obzirom da su se čule kritike da vatrogasci koji su gasli požar kod Tučepa nemaju dovoljno opreme i ljudstva.

'Ako vam kažem da je samo na požar na području Tučepa i poslije Podgore angažirano u prvom trenutku 307 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, 77 vozila, mislim da to dovoljno govori. Usporedno smo imali još jedan požar kod Trogira gdje je dodatno angažira veći broj vatrogasaca. Opreme ima', kazao je Tucaković.

  • +64
Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Međutim, u izjavi za RTL zapovjednik DVD Tučepi Goran Bušelić zavapio je da nemaju cisterne, a ni dovoljno ljudi.

'Jako smo si dobri prijatelji, ali ne bih se složio s kolegom. Njegovu bi izjavu demantirao i ne mogu je prihvatiti. Ako vam kažem da je Hrvatska vatrogasna zajednica, temeljem aktivnosti Vlade, baš u Tučepe poslala dva vozača iz Križevaca, da je vatrogasna zajednica županije također pomogla oko novog vozila, pitamo se gdje je tu onda istina. Vrlo brzo se sada reagiralo, brzo smo digli sve lokalne vatrogasne zajednice, pomoć je išla i iz susjednih županija. Ne znam što je kolegi Bušeliću došlo pa je tako reagirao. Godinama se pomažemo. Svi smo mi prijatelji, ne znam što izazvalo ovu reakciju. Ponavljam, mi smo i prije sezone poslali dva čovjeka da budu vatrogasci vozači u DVD-u Tučepi', poručio je Tucaković.