nadletjet će crveni trg

[VIDEO/FOTO] Avion 'Sudnjeg dana' Putinovo je upozorenje Zapadu, pogledajte koje su ključne značajke letećeg zapovjedništva za slučaj nuklearnog rata

07.05.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Svjetske agencije najavile su da će ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom predstojeće moskovske parade prigodom obilježavanja 77. godišnjice pobjede nekadašnjeg Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu poslati upozorenje Zapadu o ''Sudnjem danu''. Prema dobro obaviještenim izvorima, na paradi za Dan pobjede kremaljski Crveni trg trebao bi nadletjeti zapovjedni zrakoplov tipa Il-80, što bi moglo predstavljati neizravnu Putinovu prijetnju. Avion, kojim Putin želi poručiti kako će iz njega zapovijedati u slučaju nuklearnog rata, a mi donosimo više o letećem stožeru koji prvi put od 2010. sudjeluje u paradi

Za slučaj nuklearnog rata, koji se kao mogućnost sve više spominje, avion Il-80 trebao bi postati leteće zapovjedno središte ruskog predsjednika Putina. Ova letjelica je opremljena najmodernijom tehnologijom, ali se većina detalja čuva kao državna tajna. Il-80 je zapravo Iljušinov širokotrupni četveromotorni putnički zrakoplov tipa Il-86 koji je modificiran u zapovjedno središte 1987. godine. Prva testiranja obavljena su dvije godine ranije, gotovo istovremeno kada je sovjetski predsjednik postao Mihail Gorbačov koji se aktivno zalagao za smanjenje nuklearnih napetosti pred kraj Hladnog rata.

Prema dostupnim informacijama, Rusi su napravili četiri primjerka Il-80, a zapadni novinari snimili su ih prvi put tek 1992. NATO-ovo obavještajno ime za Il-80 glasi Maxdome, dok ga Rusi nazivaju Aimak, što je mongolski naziv za klan. Uloga Il-80 je slična ulozi američkog Boeinga E-4B, koji je adaptirani putnički B-747, a koji sa svojom konferencijskom dvoranom i operativnim kabinetom ima ulogu letećeg Pentagona.

Ruski avion sudnjeg dana Il-80 Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

Il-80 se značajno razlikuje od svojeg komercijalnog kolege jer nema prozora, osim onih u kokpitu koji su dodatno zaštićeni od elektromagnetskih impulsa ili nuklearne eksplozije. Također, postoji samo jedan ulaz u avion koji je prepoznatljiv po velikoj grbi u obliku kanua u kojoj je smještena satelitska antena te dugačkoj anteni na nosu letjelice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Wiki4All

U repu zrakoplova se nalazi niskofrekventna antena (VLF) za komunikaciju s balističkim podmornicama, dok su u horizontalnim stabilizatorima smješteni senzori i komunikacijske antene. Avion ima i dva velika elektrogeneratorska modula smještena unutar njegovih motora, koji na svojim krajevima imaju lopatice za usis zraka i ispuh, dok je uvlačiva sonda za punjenje goriva postavljena ispod kokpita.

Od ukupno četiri Il-80 u funkciji su njih tri, a svi su obilježeni oznakama ruskog državnog avioprijevoznika Aeroflot te nose međunarodne civilne oznake. Vrlo rijetko se viđaju, a tek povremeno su sudjelovali u aeromitinzima i to isključivo u preletima, dok se na pistama izbjegavalo njihovo izlaganje znatiželjnoj javnosti. Svim avionima Il-80 upravlja 8. Zrakoplovna divizija za posebne namjene koja je stacionirana u zračnoj bazi Čalovski u blizini Moskve.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pravda Report

Zanimljivo je da su ruski mediji u prosincu 2020. izvijestili kako je iz jednog Il-80, za vrijeme njegovog remonta, ukradeno 39 komada radio-komunikacijske opreme, ali je kasnije naglašeno da se radilo o nebitnim dijelovima. Prema nekim najavama, Il-80 bi trebali uskoro biti zamijenjeni novim zračnim zapovjednim mjestom baziranim na komercijalnom zrakoplovu tipa Il-96-400.