zemlja u ratu

Sat povijesti: Zašto je Dan pobjede 9. svibnja toliko važan za Rusiju

06.05.2022 u 18:54

Bionic
Reading

Rusija svake godine 9. svibnja povodom pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu organizira grandioznu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi. Dan pobjede je u Rusiji pod Vladimirom Putinom postao prikaz jedinstva države i naroda, kao i demonstracija vojne sile i moći. Zbog toga se ove godine u svjetlu invazije na Ukrajinu očekuje s posebnim zanimanjem

Mnogi stručnjaci ističu da je ruskom predsjedniku simbolika iznimno važna pa je rašireno stajalište da se za Dan pobjede planirao u propagandne svrhe pohvaliti vojnim uspjesima u Ukrajini, u kojoj se prema državnom narativu provodi specijalna operacija denacifikacije i demilitarizacije.

Sada, kada je očito da je izostao neki veći vojni uspjeh, spekulira se s čime će Putin izaći pred narod. Moguće je da će za to iskoristiti osvajanje Mariupolja i pobjedu nad bojnom Azov, koju u Moskvi smatraju nacističkom postrojbom, ili će objaviti skoro službeno pripajanje Luhanska i Donecka Rusiji. Mogućnosti su široke, a nitko ne zna što Putin zaista misli jer donosi odluke u uskom krugu bliskih suradnika. Jedno je sigurno, 9. svibnja iznimno mu je važan dan.

Pobjeda u Velikom domovinskom ratu, kako ga nazivaju u Rusiji, nad nacističkom Njemačkom snažno je urezana u kolektivnu svijest ruskog naroda. Čak dvadeset sedam milijuna sovjetskih građana (tada je Rusija bila dijelom Sovjetskog Saveza, op.a.) poginulo je u njemu, što je daleko najveći ljudski gubitak u apsolutnim brojkama koji je pretrpjela bilo koja država.

Parada za Dan pobjede povremeno je organizirana u sovjetsko doba, a oživio ju je predsjednik Boris Jeljcin za 50. godišnjicu 1995., ali Vladimir Putin učinio ju je 2008. godine središnjim događajem. Obilježava se velikom vojnom paradom u Moskvi, a ruski čelnici tradicionalno stoje na grobu Vladimira Iljiča Lenjina na Crvenom trgu, odakle je promatraju. Ove godine ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da će se vojna parada 9. svibnja održati u čak 28 ruskih gradova i uključiti oko 65.000 pripadnika osoblja i više od 460 zrakoplova.

Ruski identitet uvelike se temelji na pobjedi u Drugom svjetskom ratu te se školski i povijesni udžbenici fokusiraju na Rusiju kao europsku ratnu osloboditeljicu. Kako se državna propaganda o ratu u Ukrajini naslanja na priču o novoj borbi protiv nacista, jasno je da se na Dan pobjede očekuje nekakva velika poruka.

Tvrdnje da će Putin proglasiti pobjedu i kraj vojne akcije u Ukrajini, ali i da će doliti ulje na vatru objavom rata toj državi, što bi mu otvorilo put za potpunu mobilizaciju muškaraca u Rusiji, su demantirane.

  • +24
Pripreme za Dan pobjede u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Erik Romanenko / TASS / Profimedia

Međutim samo nekoliko dana prije napada na Ukrajinu demantirane su i tvrdnje da Rusija namjerava napasti tu zemlju, stoga demantiji ne znače mnogo. Ruska vojska neće 'umjetno prilagođavati' svoje akcije bilo kojem određenom datumu, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije koji dan.

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine Vladimir Putin obilježio je Dan pobjede govorom na Crvenom trgu o pobjedi nad fašizmom, prije nego što je odletio u crnomorsku luku Sevastopolj kako bi proslavio svoju novu pobjedu pred tisućama promatrača. Vjerojatno je postojao sličan scenarij i ovog puta s Mariupoljem, ali taj grad još uvijek nisu u potpunosti osigurale ruske snage jer postoji džep ukrajinskog otpora u čeličani Azovstal.

Proruski čelnik okupiranog Donbasa, Denis Pušilin, rekao je da će parada morati pričekati dok Mariupolj ne postane dio njegove takozvane Narodne Republike Donjeck. Ipak, i ondje se planiraju svečani događaji te bi ih mogli iskoristiti propagandisti ruskog režima. Uoči 9. svibnja grad su posjetili TV voditelj Vladimir Solovjov i delegacija Kremlja koju je predvodio zamjenik šefa kabineta predsjednika Sergej Kirijenko.

Povorka na Dan pobjede na Crvenom trgu prilika je za Kremlj da pokaže svoje najnovije oružje, navodi BBC. Upravo je tenk Armata T-14 skrenuo pažnju svih na paradi za Dan pobjede 2015. godine, no upadljivo je to što ga se ne koristi u Ukrajini jer još nije spreman za borbe na prvoj crti. Ukrajina tvrdi da je uništila više od 1000 manje modernih ruskih tenkova na bojnom polju.

Ove godine bit će manje opreme i manje vojnika nego 2021. Ali i dalje će ih biti oko 10.000 te 129 komada vojne opreme, navodi BBC pozivajući se na izvore iz svoje ruske podružnice. Trebao bi biti prikazan jedan od najnovijih ruskih tenkova, T-80BVM, kao i protuzračni raketni sustav Pancir-S1. Zračna demonstracija bit će jednako velika kao i prije, sa 77 zrakoplova i helikoptera, a zračne snage vježbaju iznad Crvenog trga u formaciji Z - kontroverznom simbolu koji koriste ruske invazijske snage u Ukrajini.

Iako je tradicija bila da se na proslavu pozovu strani čelnici, ove godine ih neće biti. Kremlj navodi da 77. godišnjica nije sama po sebi značajan događaj, a većina poruka vezana uz Dan pobjede namijenjena je unutarnjim propagandnim potrebama.