'GOSPA JE DANAS POBIJEDILA'

[VIDEO/FOTO] U Sinju kršenje mjera i na Gospu; muškarac poveo zabranjenu procesiju ulicama grada, a nadbiskup Barišić na misi poručio: Pohlepa je opasnija od korone

15.08.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je u propovijedi u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na svetkovinu Velike Gospe upozorio kako je pohlepa opasnija od covida-19. Malo tko od vjernika prisutnih na misi pridržavao se epidemioloških mjera, a u središtu grada nepoznati muškarac poveo je procesiju koja je bila zabranjena zbog koronavirusa

Zbog epidemioloških mjera i ove godine nije bilo tradicionalne procesije vjernika ulicama Sinja na svetkovinu Velike Gospe, no kao što možete vidjeti na snimkama, jedan je vjernik spontano poveo procesiju sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske.

  • +2
Muškarac u Sinju poveo procesiju povodom Velike Gospe iako je ona zabranjena zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Sama misa koju je predvodio nadbiskup Barišić služena je na otvorenom u Svetištu Gospe Sinjske. Vjernici su bili ispunili prostor u Svetištu na toj misi te su pretežito stajali zgusnuto tik jedni uz druge. Samo su rijetki nosili zaštitne maske.

Naglasio je kako ljudska pohlepa, sebičnost i samodostatnost narušava odnose u društvu do te mjere da ugrožava čovjeka u njegovu dostojanstvu, osobito najslabije i najnezaštićenije, prije svega djecu i starije, početak i kraj života.

"Nažalost, te ugroze opasnije od covida - 19 u nekim sredinama čak su i legalizirane, a virus te zaraze prijeti i maloj zajednici - obitelji te društvu u cjelini", rekao je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima, potrebni smo pohodâ, zajedništva i solidarnosti "nositeljâ odgovornih uloga u našem društvu."

"Potrebni smo duhovnih mostova zajedništva u različitosti, daleko više od tako važnih mostova koji povezuju teritorije", poručio je Barišić. Rekao je kako se naša Domovina sve više prepoznaje u liku Elizabete koja tek u zreloj dobi dobiva potomstvo, jedno dijete. U strukturi našega društva, dodao je, "postotak starosti je veći od mladosti, a smrt brojnija od rađanja života." Također je kazao kako nepoštenje, korupcija, nepravda, sebičnost i pohlepa doprinose da mladi i čitav obitelji napuštaju dom i domovinu.

Podsjetivši kako je ove godine na prijedlog pape Franje prvi put obilježen i Svjetski dan djedova i baka te osoba starije životne dobi, Barišić je istaknuo da su djed i baka terapija i zdrav odgoj za djecu. Pri tomu je upozorio na nemilosrdno uništavanje "koljena unuka, djedova i baka". "Kako drukčije nazvati slučaj nasilja prije rođenja, na početku života - abortus - nego potučena mlada koljena. Kako nazvati pojavu eutanazije, nasilje pri kraju života nego pretučena umorna koljena". rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ukupno, jučer i danas, u Sinju se u povodu svetkovine Velike Gospe služi 27 misa. Gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo je na kraju današnje mise rekao da danas i jučer veliki broj vjernika pohodi mise u Svetištu Gospe Sinjske "kao da je Gospa pobjednica." "Gospa je otjerala iz naših srca strah i tjeskobu i privukla nas sebi. Gospa je danas pobijedila", poručio je gvardijan fra Ante.

On je između ostalog podsjetio na nazočnost današnjoj misi župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, domaćina gradonačelnika Sinja Mire Bulja i lokalnih dužnosnik iz Dalmatinske zagore. "Molim Majku od milosti da im izmoli da vole svoju zemlju i da budu pobjednici pravde i dobra nad nepravdom i zlom, beziznimno poštujući zakone naše države i izbjegavanje ponašanja koje ih može dovesti na loš glas," rekao je pri tomu fra Ante. Spomenuo je i nazočnost sredstava priopćavanja rekavši: "Molim Gospu da nikad laž ne prijeđe preko njihove izrečene riječi da ne bismo plivali u podlosti i obmani nego uživali u istinoljubivosti i iskrenosti," poručio je fra Ante.