predstavili ga na sajmu

[VIDEO] Kinezi moderniziraju svoj legendarni tenk za tržišta u Aziji i Africi

10.07.2019 u 06:53

Bionic
Reading

Tijekom nedavno održanog sajma naoružanja i vojne tehnike DVEX2019 u kineskom gradu Tianzinu, Kinezi su predstavili moderniziranu verziju tenka Tip-59 što su ga ponudili na prodaju zainteresiranim afričkim zemljama, a interes za tu kopiju sovjetskog tenka T-54A pokazale su i pojedine azijske države

Modernizirani tenk Tip-59 bit će opremljen glatkocijevnim topom kalibra 125 milimetara, dinamičkom oklopnom zaštitom i novim pogonom snage 800 KS, prenosi ruski portal RBtH.

Kineske oklopno-mehanizirane snage u svojem sastavu trenutno imaju 3000 primjeraka ovog tenka koji se postupno zamjenjuju suvremenijim rješenjima. Kako Peking nema namjeru poslati te tenkove na otpad, Kina se odlučila na modernizaciju i potom prodaju siromašnijim državama. Tenk Tip-59 smatra se korektnim rješenjem za države koje si ne mogu priuštiti najsuvremenije oklopnjake, a istovremeno žele imati solidne tenkovske postrojbe.

Za modernizirane tenkove interes su pokazali Bangladeš i Tanzanija jer u sastavu svojih vojski već imaju ranije verzije tog kineskog oklopnjaka.

Ruski izvori navode kako modernizirani kineski tenkovi po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama ne odstupaju previše za modernijim tenkovima Tip-96A. Kineski konstruktori su na moderniziranu verziju tenka, umjesto standardnog tenkovskog topa kalibra 100 mm, integrirali top kalibra 125 mm, opremljen sustavom za automatsko punjenje granata. Time je znatno povećana vatrena moć, a tenkovi su dobili i nove ciljnike te im je povećana razina oklopne zaštite.

Uz to, poboljšana je pokretljivost integracijom novog motora snage 800 KS, a instalirani su i suvremeni sustavi veze.

Izvor: Društvene mreže / Autor: I Love Army

Kinezi su otkrili kako su, pored Bangladeša i Tanzanije, za nabavu tenka zainteresirane još neke zemlje, većinom iz Afrike.

Tenk Tip-59 uveden je u operativnu upotrebu 1959. godine, a proizvodio se do 1980. godine. Idućih godina iz osnovnog tipa nastale su brojne preinake i moderniziranije verzije koje su od Kineza kupovali Albanija, Afganistan, Bangladeš, DR Kongo, Iran, Kambodža, Mjanmar, Pakistan, Republika Kongo, Sjeverna Koreja, Sudan, Tanzanija, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Tenkovi Tip-59 korišteni su tijekom demonstracija 1989., kada je nepoznati Kinez zaustavio kolonu tenkova na Trgu Tiananmen. Tip-59 koristio se i tijekom incidenata na granici između Albanije te Srbije i Crne Gore 1999., ali i za vrijeme Iransko-iračkog rata, Zaljevskog rata te Rata u Iraku 2003. godine.