PORTRET

Šakom i kapom dijelio poslove, prijetnje, novac i poklone, a ruka pravde ga stigla zbog - žderanja po restoranima: Tko je Vinko Zulim, posrnuli šef male dalmatinske općine

25.10.2022 u 16:11

Bionic
Reading

Uhićeni načelnik Općine Seget pokraj Trogira Vinko Zulim (68) političar je uz čije se ime bez imalo krzmanja može staviti pridjev 'kontroverzni'. Ovaj HDZ-ovac široj je javnosti uglavnom ostao nepoznat, no u lokalnim okvirima sinonim je za 'šerifa' - na koncu, gotovo trideset godina suvereno je vladao Segetom - a za to vrijeme u svojoj biografiji naredao je impresivan niz od više desetaka kaznenih i prekršajnih prijava, optužbe za prijetnje i zastrašivanje, pogodovanje i nepotizam, financijske malverzacije, napade na novinare i veličanje NDH

Slobode ga je, kako sada stvari stoje, došlo žderanje na općinski račun.

Za što je mogao znati svatko tko se imalo zainteresirao: mediji su još prije nekoliko godina objavili detalje o načinu trošenja općinskog novca koji je doveden gotovo do groteske. Načelnik Zulim, naime, peglao je općinsku karticu na iznose od više stotina tisuća kuna godišnje i to uglavnom na ručkove i večere u obližnjim, njemu omiljenim restoranima.

Dnevno je znao spiskati i po sedam tisuća kuna, odnosno iznos koji na ovu namjenu gradska uprava obližnjeg Splita potroši u cijeloj godini, a potom je općinskim službenicima nalagao da ih pravdaju nepostojećim sastancima, sjednicama, terenskim radom ili protokolarnim obvezama. Po neslužbenim informacijama, USKOK zasad sumnja da je samo u 2017. i 2018. godini 'spržio' oko 425 tisuća općinskih kuna.

No to sasvim sigurno nije sve: Zulim se, naime, na čelu Segeta nalazio nevjerojatnih 27 godina, od 1993. do 2020. godine, a taj period obilježen je izostankom bilo kakve transparentnosti. S medijima nikada nije komunicirao osim kada bi ga novinari slučajno dobili na telefon, pa bi ih poslao u vražju mater ili prijetio 'poljubiti u čelo i njih i njihove obitelji'.

Vinko Zulim Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Načelnikom općine postao je sa završenom srednjom tehničkom školom, a nakon toga je paralelno studirao i 1997. godine diplomirao na Pravnom fakultetu u Mostaru. Iz njegove rane faze pamti se da je dodijelio titulu počasnog građanina Segeta Josipu Manoliću, pa mu ju je naknadno oduzeo kada se ovaj razišao s Tuđmanom.

Opterećen vlastitom obiteljskom prošlošću, nije podnosio 'partizane', pa je saborsku zastupnicu Katarinu Peović napao urlajući da su njezini preci bili 'koljači'. Odvukli su ga iz tog kafića.

Segetom je vladao uglavnom kupujući birače, pa ih je uoči izbora često pohodio i od vrata do vrata dijelio uskrsnice od nekoliko stotina kuna, katkad i keks i čokoladu. Općinskom komunalnom redaru naredio je da mu svakog dana vozi sina na trening u tridesetak kilometara udaljeni Split, što je ovaj i javno potvrdio. Kad je još u toj fazi zamoljen za komentar Zulim je odgovorio:

'Izjave dajem samo Glasu Koncila.'

U komunalno unakaženom mjestu, bez funkcionalne javne rasvjete i osnovne infrastrukture, milijunima kuna financirao je Crkvu. Uoči nekih izbora postavljena su dva semafora koja mahom ne rade, pa ih se naziva 'predizbornima'.

Plaća načelnika mu se kretala i do 18 tisuća kuna. Jedan od većih objekata u općini s oko pet tisuća stanovnika bio je stari hotel uz samu obalu, u vlasništvu načelnikove obitelji, koji je svojedobno srušen na zgražanje javnosti kako bi se na istom mjestu gradio novi.

Na 10. travnja 2015. godine odredio je skraćeno radno vrijeme za općinske službe kako bi se obilježio dan osnivanja NDH.

Godinu kasnije bačena je bomba u dvorište njegove obiteljske kuće, a on je fizički nasrnuo na novinare koji su se našli u blizini. Mediji su ga prozivali i za navodni gospodarski kriminal vezan uz poslovanje segetskoga turističkog poduzeća Apartmani Medena.

Segetom je vladao sve do 2020. godine, kada je u manevru koji je zgrozio čak i HDZ-ovce završio na stranačkoj listi, a onda i u Saboru kao zamjena tadašnjeg dožupana Luke Brčića. Bio je, naime, odani i provjereni kadar Ante Sanadera, političkog tajnika stranke i predsjednika splitsko-dalmatinskog HDZ-a, koji je upravo kreiranjem lista - kako su tada objasnili stranački kuloari - demonstrirao da na terenu čvrsto drži uzde i donosi sve kadrovske odluke.

Zulima je Sanader čak naknadno kooptirao u vodstvo svog županijskog ogranka, a potom je završio i u Središnjem odboru HDZ-a.

U Saboru se baš nikad nije javio za riječ: navodno mu je nakon spomenutog napada na Katarinu Peović to osobno zabranio Andrej Plenković te je donio odluku i da ga se početkom ove godine iz Zagreba vrati u Seget. Nova blamaža oko pokretanja kaznenog postupka protiv aktivnog dužnosnika tako je za dlaku izbjegnuta.

U međuvremenu je Zulim zaradio i optužnicu Državnog odvjetništva zbog prijetnji novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću, a koji je otkrio da je i sin bivšeg načelnika nedavno zaposlen u Općini Seget. Zamoljen za komentar, naš glavni junak sasuo je bujicu uvreda i prijetnji koje iz pristojnosti nećemo citirati. Ovaj kazneni progon još uvijek je na čekanju.