prva ovogodišnja sjednica

Plenković poručio Slovencima: Naša pozicija ne mijenja se ni milimetar

04.01.2018 u 09:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku prve ovogodišnje sjednice Vlade rezimirao je prošlu godinu rekavši kako su se s izazovima dobro nosili: 'Možemo reći da smo bili uspješni'. Plenković je još jednom pozvao Sloveniju da ne poduzima jednostrane poteze i da izbjegava incidente kada je riječ o graničnom sporu dviju država. 'Naša pozicija ne mijenja se ni milimetar. Mislimo da možemo pronaći rješenja, a za taj dogovor potrebno je da se i slovenska strana suzdrži od jednostranih poteza', poručio je

Premijer Andrej Plenković se pohvalio suficitom države u 2017. godini, te naglasnio kako to ide u korist hrvatskim nastojanjima da uvede euro.

'Mi samo za kamate svake godine moramo iz proračuna izdvojiti devet milijardi kuna. Zamislite što bismo sve mogli da tog duga nema? Riješili bi, Milane, (ministar Kujundžić, nap. a.) sve dugove u zdravstvu', rekao je Plenković.

Prije početka sjednice Vlade u dvorani je bio i Krešimir Macan, novoimenovani posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za strateško komuniciranje.

Vlada je izmijenila zakon o poljoprivrednom zemljištu. Prednost na natječajima za zakup zemljišta dat će se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, objasnio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Vlada je usvojila prijedlog izmjena Zakona o obrani, točnije propisivanje obveze služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH.

Vlada je potvrdila i izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama RH. Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je, među ostalim, da se uvodi 'pravičniji sustav plaća', te da će se vojnicima postuno vratiti neka ranije ukinuta materijalna prava. 

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

'Vojnicima će se plaćati straža, dežurstva i rad na terenu', rekao je Krstičević.      

Vlada je izmijenila Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru - u istu je razinu stavila kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija i preddiplomskih sveučilišnih studija, odnosno kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija i sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

Predložene izmjene zakona o kvalifikacijskom okviru Vlada je danas uputila na raspravu u Sabor.

Vlada je izmjenila popis trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH. Umjesto 49 odsad će na tom popisu biti 40 tvrtki.

S liste tvrtki od posebnog interesa na listu tvrtki od strateškog interesa za RH Vlada je danas vratila Jadroliniju, Hrvatsku poštu, Apis i Državne nekretnine. Na popis strateških dodane su i tvrtke ACI Opatija i Croatia Airlines.

S liste strateških tvrtki izbrisane su: Bina-Istra, Brodarski institut, Đuro Đaković, Autocesta Zagreb-Macelj, Brijuni rivijera, HANDA, Podzemno skladište plina Okoli, SKDD, Luka Vukovar, Zračno pristanišne Mali Lošinj i Zrakoplovno tehnički centar.