sjednica vlade

Nove mjere: Plenković otkrio koliko će poskupjeti struja i plin

06.09.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila novi paket pomoći građanima, a o svemu se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na nove podatke o inflaciji. 'Radi se o jednoj od najnižih stopa inflacije u zadnje dvije godine. Ovaj podatak treba gledati u kontekstu rasta koji je u drugom kvartalu bio 3,3 posto. Hrvatska se nalazi među onim članica EU gdje je gospodarski rast među najvišima', poručio je.

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u kolovozu je iznosila 1,8 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Plenković se kratko osvrnuo i na Međunarodni dan nestalih osoba, ali i na posjet BiH.

Struja i plin poskupljuju za 10 posto

'Današnja sjednica Vlade je posebno važna jer predstavljamo 7. paket mjera pomoći mjera građanima i gospodarstvu. Vrijednost paketa je nešto manje od 250 milijuna eura, ima dva prioriteta - zadržati nisku cijenu energije, što smo radili zadnje dvije godine, te štititi one koji najranjiviji', poručio je premijer.

'Kao i do sada cijeli paket smo predstavili i našim koalicijskim partnerima i svi su dali podršku paketu, posebno je važna podrška Hrvatske stranke umirovljenika. Onda smo predstavili i socijalnim partnerima', dodao je.

Paket Mjera - Rujan 2024 by maja.surina on Scribd

'Što se tiče struje, s obzirom da se okolnosti mijenjaju, mi nastavljamo subvencionirati i kućanstva i javni i neprofitni sektor, no dogovoreno je, s obzirom na protek vremena, da kada je riječ o struji dođe do određenog povećanja cijene struje i to kroz 6 mjeseci ukupno 10 posto. Za studeni bi računi bili veći 6,5 posto, a ostatak bi bilo povećanje početkom iduće godine', kazao je Plenković.

'Kada je riječ o plinu, i ovdje povećanje kroz 6 mjeseci 10 posto', dodao je.

'Drugi dio paketa je ciljan, naknada za ugrožene kupce energenata, riječ je o vaučeru od 70 eura', nastavio je.

Vlada nastavlja pomagati umirovljenicima

Govorio je i jednokratnim naknadama za umirovljenike i to one koji imaju mirovine do 840 eura. 'Jednokratnim naknadama se ne riješavaju svi problemi umirovljenika, ali vlada šalje signal', poručio je premijer, najavivši i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

'Nastavljamo i s potporom studentima, prema 25 centara osigurano je da studentska prehrana ne poskupi za 20 posto', dodao je.

'Idemo i s mjerom nakanade nezaposlenim braniteljima, riječ je o oko 13 tisuća osoba koji će dobiti po 100 eura', poručio je premijer.

'I na kraju rekapitulacija - zadržavanje niske cijene energije, zaštita najranjivijih', zaključio je premijer.

'Naša ranije odluka o ograničenju cijena 30 porizvoda i dalje ostaje na snazi, kao i mjere koje već tri godine poduzimao za ograničenje cijena naftnih derivata', kazao je Plenković na kraju sjednice.

Novi paket mjera u fokusu ima cijene energenata, a prema najavama ministra financija Marka Primorca, Vlada će postupno smanjivati subvencije. Zbog novih mjera cijene struje i plina porast će 10-15 posto.

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

'Subvencije ćemo smanjivati postupno, na način da cijene porastu, ali ne da to bude 30 posto, kako ne bi došlo do kaosa na tržištu. To bi možda moglo rezultirati povećanjem inflatornih pritisaka, možda zbunjenošću pojedinih subjekata, moglo bi prouzročiti teret na džepove građana. To ne želimo, no imamo ambiciju izaći iz režima poticajnih cijena i električne energije i plina u nekom srednjoročnom razdoblju', rekao je ministar prije nekoliko dana.

U najavi današnje sjednice, Vlada navodi kako će se novi paket uz cijene energenata odnositi i na jednokratni dodatak umirovljenicima te braniteljima.