ŽALJENJE I SUĆUT OBITELJI

Vlasnik i kapetan broda Atlantia branit će se sa slobode: 'Djeca su stabilnije, ali i dalje životno ugrožena'

15.08.2019 u 11:59

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska policija završila je kriminalističku istragu smrti talijanskog menadžera i trovanja još pet osoba na brodu kod Hvara. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, uhićeni su vlasnik i kapetan broda, koji su danas privedeni pritvorskom nadzorniku. Nakon što su iznijeli obranu, pušteni su da se brane sa slobode budući da nije bilo elemenata za određivanje pritvora

Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima. Istaknuli su kako su oni pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnik broda je, kako doznaje RTL od njegovog odvjetnika, izrazio žaljenje zbog nemilog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana.

''Spis još nije formiran, tako da moramo čekati rezultate istrage. Tada ćemo i pripremiti obranu. On je kratko iznio obranu. Pod šokom je, a činjenica je da je pružio pomoć djeci i skrenuo brod s kursa i da je učinio sve da posljedice budu manje'', kazao je Hrvoje Krišto, odvjetnik prvoosumnjičenog.

Prema informacijama splitskog dnevnika, vlasnik broda izjavio je dežurnom tužitelju kako moli Boga da s djecom koja su u bolnici bude sve u redu. 'Još uvijek sam psihički jako potresen jer sam pružao pomoć unesrećenima uz upute s Hitne pomoći putem mobitela kada smo plovili najkraćim putem prema hvarskoj luci. Ne osjećam se krivim za ovo što mi se stavlja na teret, ali zaista ne mogu sada ulaziti u sve detalje i odgovarati na pitanja jer sam pod dojmom svega', citira Slobodna Dalmacija izjavu vlasnika broda.

  • +24
Očevid na jedrenjaku Atlantia Izvor: Cropix / Autor: Maja Jurović

Istraga se nastavlja. Očekuje se nalaz vještačenja te ispitivanje svjedoka.

''Nakon zaprimanja kaznene prijave protiv brodara i zapovjednika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti mi smo ispitali osumnjičene. Tereti ih se da su unutar broda ugradili agregat koji je stvorio otrovne plinove zbog kojih je došlo do smrti i ozljede putnika. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo razloga za određivanje pritvora'', kazao je Martin Mardešić, zamjenik državnog općinskog odvjetnika.

'Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na strani 23-godišnjeg hrvatskog državljanina i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđeno je postojanje sumnje da su 8. kolovoza ove godine, suprotno pravilima struke i tehničkim uputama vezanima uz sigurnost aparata, u strojarnicu broda ugradili benzinski generator-agregat uslijed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrovnih plinova', rekla je Antonela Lolić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

NA RESPIRATORU

Djeca su i dalje životno ugrožena, ali stabilnije

Dvoje djece, koja su hitno prebačena na Intenzivni odjel KBC-a Split zbog višestrukog zatajenja organa, danas su stabilnije.

''Djeca su danas stabilnije, ali su još na respiratoru. Dok god ih ne skinemo s respiratora, dok ne vidimo da mogu samostalno disati, ona su životno ugrožena", rekla je za RTL Branka Polić, voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

'Danas tijekom jutra, uz kaznenu prijavu, 23-godišnjak i 27-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku zbog postojanja sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222 st. 4 u svezi čl. 215 Kaznenog zakona', dodala je Lolić.

Podsjetimo, vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, uhićeni su u srijedu jer su ugradili agregat u strojarnici broda zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova.

U utorak je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirano. Radi se o tri osobe u dobi od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno te dvoje djece - u dobi od 11 i pet godina koja su životno ugrožena. Svi su Talijani.

  • +10
Očevid na brodu Atlantia Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Nakon zaprimljene informacije poduzete su mjere i radnje prvog zahvata, na mjesto događaja izašao je zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koji je rukovodio očevidom.

>>> Uhićeni vlasnik i kapetan broda Atlantia, sumnjiče se da su napravili nevjerojatnu stvar

Također, tijelo 57-godišnjeg preminulog muškarca prevezeno je na Odjel patologije radi obavljanja naložene obdukcije.

Danas tijekom dana nastavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar, priopćila je policija.