udar na iran

Vojni analitičar o izraelskoj odmazdi: Taktički napad sa strategijskim posljedicama

28.10.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Nakon što je Izrael izveo nove napade na određene ciljeve u Iranu, otvoreno je ključno pitanje: hoće li Teheran uzvratiti i na koji način, ili ćemo možda svjedočiti smirivanju sukoba na tom području?

U emisiji "U mreži Prvog," vojni analitičar Mario Galić komentirao je da "ono što su najavljivali izraelski premijer i njegov ministar obrane, nije se ostvarilo." Po njegovim riječima, izraelski napad bio je ograničen i promišljen, a Galić ga vidi više kao demonstraciju izraelskih vojnih sposobnosti.

Profesor Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku, izjavio je da je Izrael postupio mudro te izrazio nadu da će i Iran reagirati promišljeno, shvaćajući važnost poruke koja im je poslana.

Uništeni svi S-300 sustavi koji su prijetili IDF-u

Prema Akrapovim navodima, "Uništeni su svi S-300 sustavi koji su se nalazili na području djelovanja izraelskog zrakoplovstva ili koji su prijetili izraelskom zrakoplovstvu u prvom valu. U drugom je valu sudjelovalo oko 100 zrakoplova."

Također navodi kako su uništeni i dodatni objekti za koje se vjeruje da su povezani s proizvodnjom raketnog goriva koje koriste iranski dronovi i rakete lansirane prema Izraelu.

Istaknuo je kako je Iran gotovo potpuno ostao bez S-300 sustava u protuzračnoj obrani, a zbog ruske potrebe za njima, zamjena nije moguća.

"Ovaj napad Izraela je taktički napad sa strategijskim posljedicama," napominje Akrap, dodajući da će, kad se sukobi u Ukrajini okončaju, prestati i mnogi negativni utjecaji koje Rusija vrši na Bliskom istoku. Sumnja da će Iran odgovoriti na izraelski napad.

Kovač: Izrale bez Amerike ne može opstati

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač napomenuo je kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu inicijalno želio oštro odgovoriti na iranske napade, no kako su Sjedinjene Američke Države kroz niz tjedana vršile pritisak da ga odvrate od te namjere. Naglašava da "Izrael bez Amerike ne može opstati na Bliskom istoku."

Također ističe kako Amerika ne želi radikalizaciju, a to isto odgovara i Kini i Rusiji. "Nije realno očekivati sukob većih razmjera. Amerika mora svoje kapacitete jačati za mogući sukob s Kinom," dodao je.

Galić naglašava kako je "Iran prošle godine imao najviše smrtnih kazni na svijetu," te da je država uložila ogromna sredstva u nuklearni program i razvoj balističkih projektila, što negativno utječe na svakodnevni život iranskog stanovništva.

"Imaju više od 8 posto sirotinje, a jedni su od najvećih proizvođača nafte i plina, a imaju i druge najveće rezerve nafte i plina. Veliki novac negdje odlazi, ali ne stanovništvu," naglasio je.

Akrap napominje da se autokratski režimi teško mogu dugoročno održati ako koriste silu i represiju za rješavanje unutarnjih problema. Također smatra mogućim da bi već ovaj tjedan mogao biti postignut dogovor o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela, što bi moglo ukazati na mogućnost uspostave mira.

'Postoji mogućnost Trumpove pobjede'

Predstojeći predsjednički izbori u SAD-u, zakazani za 5. studenoga, s inauguracijom novog predsjednika 20. siječnja, utjecat će na Bliski istok jer je izraelska sigurnost snažno povezana s američkom podrškom.

Kovač smatra da se stav Amerike u vanjskoj politici možda neće značajno promijeniti pod Trumpom, iako bi dolazak Kamale Harris mogao dovesti do nastavka smanjenja američkog angažmana u Ukrajini. "Amerikanci se moraju fokusirati na ono što je bitno, a to je konkurencija s Kinom na tehnološkom planu," istaknuo je Kovač.

U vezi s rezultatima izbora, Kovač napominje da postoji mogućnost Trumpove pobjede, dok Galić ističe da su uz predsjedničke izbore na rasporedu i izbori za novi saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata. Akrap smatra da će, ukoliko Trump pobijedi, Izrael imati veću podršku nego dosad.

Zaključujući, Kovač ističe da je Izrael važan dio zapadnog svijeta i, sukladno tome, uživa podršku zapadnih zemalja.