uživo

Izrael preko noći napao Iran, u odvojenom napadu ubijeno 10 iranskih policajaca

26.10.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Izraelski napad na Iran u tri vala je dovršen, objavila je prije zore u subotu izraelska javna radiotelevizija nakon što je Tel Aviv rekao da je pogodio vojne ciljeve u Iranu radi odgovora na iranske napade na Izrael ranije ovog mjeseca.

Najvažniji događaji:

  • Izraelska vojska gađala je vojne ciljeve u Iranu
  • Iran tvrdi da je napad prouzročio ograničenu štetu
  • Izrael je upozorio Iran prije napada
  • SAD je obavješten prije napada
  • Glasnogovornik IDF-a: Iran je platio cijenu
  • Arapske zemlje osudile napade

13.58 Ubijeno 10 iranskih policajaca

Deset pripadnika iranske nacionalne policije ubijeno je 1200 kilometara jugoistočno od Teherana, javlja Associated Press.

Napad je uslijedio nakon što je Izrael bombardirao Iran u subotu rano ujutro. Nijedan osumnjičeni nije identificiran niti je ijedna skupina preuzela odgovornost.

13.09 Libanon osudio napade na Iran

Libanon se pridružio nizu arapskih nacija koje su osudile noćni napad Izraela na više lokacija u Iranu. Libanonsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je napade kao kršenje iranskog suvereniteta i nazvalo ih ozbiljnom prijetnjom regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

Egipat, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati također su osudili napade i pozvali na suzdržanost kako bi se spriječila eskalacija na Bliskom istoku.

Velika Britanija i SAD su u međuvremenu iskazale podršku izraelskim napadima i upozorile Iran da ne odgovara.

12.35 Egipat i Katar osudili napad

Egipat je rekao da je ozbiljno zabrinut zbog eskalacije na Bliskom istoku, uključujući izraelski napad na Iran, te je osudio djelovanje koje prijeti regionalnoj sigurnosti i stabilnosti. U međuvremenu, Katar je postao zadnja zemlja u regiji koja je osudila napade, a njegovo ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost i dijalog kako bi se izbjegla regionalna nestabilnost.

12.33 Satelitske slike pokazuju napad na iransku raketnu bazu

Satelitske slike pokazuju što bi mogao biti potencijalni udar na raketnu bazu južno od iranskog glavnog grada Teherana, javlja Sky news.

NASA-ina baza podataka FIRMS, koja koristi satelite za otkrivanje aktivnih požara i toplinskih anomalija, otkrila je toplinu s lokacije koja se nalazi oko 6 km od najjužnijeg dijela Teherana, oko 15 km od središta Teherana.

11.47 Hezbolah zasuo raketama izraelske snage

Hezbolah je u subotu ispalio baražnu vatru raketa na izraelske snage u blizini sela u južnom Libanonu . AFP je izvijestio da su rakete ispaljene na predgrađe Aita al-Shaab, gdje izraelska vojska tjednima izvodi kopnene napade.

11.10 Iran nagovijestio da će odgovoriti na napade?

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su izraelski napadi na "nekoliko vojnih centara" u zemlji "jasno kršenje" međunarodnog prava. U novom priopćenju, ministarstvo je reklo da Teheran "smatra sebe ovlaštenim i obveznim braniti se od stranih akata agresije".

"Islamska Republika Iran naglašava korištenje svih materijalnih i duhovnih sposobnosti iranske nacije za obranu svoje sigurnosti i vitalnih interesa, kao i pridržavanje svojih dužnosti prema regionalnom miru i sigurnosti, pojedinačnu i kolektivnu odgovornost svih zemalja u regiji za zaštitu mira", stoji u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su izraelske operacije u Gazi i Libanonu "glavni uzrok napetosti i nesigurnosti" na Bliskom istoku.Poručuju da Iran poziva članice UN-a da poduzmu "hitnu i kolektivnu akciju" protiv onoga što je nazvao "teškim kršenjima međunarodnog prava i povelje UN-a".

11.05 Hamas osuđuje izraelske udare

Hamas, oružana skupina i politički pokret u Gazi koji podržava Iran, poručio je da "najoštrije osuđuje" izraelske napade na vojne lokacije u Iranu tijekom noći. U priopćenju skupina kaže da su napadi "očito kršenje iranskog suvereniteta" i "eskalacija usmjerena na sigurnost regije".U priopćenju se također kaže da je Iran "uspio poništiti" učinak izraelskih napada i da Hamas "cijeni" iransku potporu palestinskom narodu i njihovoj stvari.

11.01 Izraelska vojska digla je u zrak kuće u pograničnom selu u Libanonu

AFP je prenio komentare libanonskih državnih medija koji su rekli da su kuće u pograničnom selu Adaisseh minirane u subotu ujutro. Službena nacionalna novinska agencija rekla je da je "vojska izraelskog neprijatelja od zore digla u zrak i uništila kuće" u pograničnom selu Adaisseh.

10.39 UAE i Pakistan također osuđuju napad

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su izraelsko gađanje Irana i izrazili "duboku zabrinutost" zbog "nastavka eskalacije" u regiji. U priopćenju je ministarstvo vanjskih poslova zemlje naglasilo "važnost primjene najviše razine suzdržanosti i mudrosti kako bi se izbjegli rizici i širenje sukoba".

Pakistan se također pridružio osudi, rekavši da napadi "podrivaju put regionalnom miru i stabilnosti". Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da napad također označava "opasnu eskalaciju u ionako nestabilnoj regiji".

"Izrael snosi punu odgovornost za trenutni ciklus eskalacije i širenja sukoba", navodi se.

10.38 Ubijena dva iranska vojnika

Dva iranska vojnika ubijena su u napadu Izraela na Iran tijekom noći, javlja novinska agencija Tasnim pozivajući se na priopćenje vojske. U priopćenju je iranska vojska rekla da su vojnici poginuli "dok su se suprotstavljali projektilima" koje je lansirao Izrael.

10.10 Stigle i kritike: Izrael je trebao tražiti 'veću cijenu'

Izraelska odluka da ne napada strateške i ekonomske ciljeve u Iranu "bila je pogrešna", rekao je čelnik izraelske opozicije Yair Lapid.

Izrael je rekao da je izvršio "precizne napade na vojne ciljeve", a izraelski dužnosnici rekli su da napadi nisu bili usmjereni na nuklearna ili naftna postrojenja.

'Mogli smo i trebali tražiti mnogo višu cijenu od Irana', rekao je Lapid.

9.36 Izraelska vojska presrela dva drona iz Libanona

Izraelska vojska priopćila je da je u subotu presrela dva drona koji su prelazili iz Libanona. Prema novinskoj agenciji AFP, dronove su presreli nekoliko sati nakon što je Izrael napao vojne lokacije u Iranu u znak odmazde na napade Teherana na Izrael početkom ovog mjeseca.

9.34 Zrakoplovna kompanija Emirati otkazuje letove za četiri zemlje

Emiratski zrakoplovni prijevoznik flydubai danas je otkazao letove za Iran, Irak, Izrael i Jordan, a druge preusmjerio.

"Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju u regiji i sukladno tome mijenjati naš raspored letova", objavila je tvrtka na X-u.

Iran i susjedni Irak zatvorili su svoj zračni prostor kao odgovor na izraelski napad, ali su ga ponovno otvorili nekoliko sati kasnije.

9.19 Izrael upozorio Iran prije napada

Izrael je u petak poslao poruku Iranu uoči svojih osvetničkih zračnih napada upozoravajući Irance da ne odgovaraju, izvijestio je Axios pozivajući se na tri izvora. Izraelska poruka , piše Axios, bila je pokušaj da se ograniči razmjena napada između Izraela i Irana i spriječi šira eskalacija. Izraelska poruka prenijeta je Irancima preko nekoliko trećih strana, izvijestio je izvor Axios.

'Izraelci su Irancima unaprijed jasno dali do znanja što će općenito napasti, a što neće napasti', rekao je jedan izvor.

Dva druga izvora rekla su da je Izrael upozorio Irance da ne odgovaraju na napad i naglasio da će Izrael izvesti još jedan značajniji napad, ako Iran uzvrati, posebno ako izraelski civili budu ubijeni ili ozlijeđeni.

9.16 Britanski premijer poziva Iran da ne uzvraća

Iran ne bi trebao odgovarati na izraelske napade, rekao je britanski premijer Keir Starmer.

'Jasno mi je da se Izrael ima pravo braniti od iranske agresije i jednako sam jasan da moramo izbjeći daljnju regionalnu eskalaciju i pozvati sve strane da pokažu suzdržanost. Iran ne bi trebao odgovoriti. Nastavit ćemo raditi sa saveznicima na deeskalaciji situacije u cijeloj regiji', dodao je.

8.50 Iran: Napadi su prouzročili samo ograničenu štetu

Iranska službena novinska agencija IRNA izvijestila je da je protuzračna obrana zemlje "presrela i uspješno se suprotstavila" izraelskim zračnim napadima na neke iranske vojne centre, rekavši da su "prouzročili ograničenu štetu".

Iransko zapovjedništvo protuzračne obrane u priopćenju je potvrdilo da je Izrael pokrenuo zračne napade na vojne centre u Teheranu, zapadnoj pokrajini Ilam i jugozapadnoj pokrajini Khuzestan.

8.47 Glasnogovornik IDF-a: Iran je platio cijenu

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari poručio je da je Iran "platio cijenu" za svoje nedavne napade na Izrael. Kaže da je Izrael izveo "precizne i ciljane udare na ciljeve u različitim područjima u Iranu". Ti su ciljevi uključivali pogone za proizvodnju projektila, rakete zemlja-zrak i druge zračne sposobnosti. Kaže da je Izrael odabrao te lokacije iz "široke banke meta" i da će moći "odabrati dodatne mete iz nje i napasti ih ako bude potrebno".

"Ovo je jasna poruka - oni koji prijete državi Izrael platit će visoku cijenu", dodaje.

8.45 SAD podržava pravo Izraela na samoobranu

Nakon izraelskog osvetničkog napada na Iran u subotu, američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u telefonskom razgovoru s izraelskim ministrom obrane da SAD podržava pravo Izraela na samoobranu. Austin je razgovarao s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom kako bi dobio novosti o izraelskim napadima na Iran. Austin je rekao da je SAD predan obrani američkog osoblja, Izraela i partnera u cijeloj regiji od Irana i terorističkih skupina koje podupire Iran. Ministar je također rekao da je SAD odlučio „spriječiti bilo kojeg aktera da iskorištava napetosti ili širi sukob u regiji“.

8.01 Saudijska Arabija osudila napad

Saudijska Arabija osudila je napad na Iran kao "kršenje njezinog suvereniteta" i međunarodnih zakona. Saudijska Arabija pozvala je sve strane na maksimalnu suzdržanost i pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme korake prema deeskalaciji i okončanju sukoba u regiji.

7.55 Iran otvara zračni promet

Iran će nastaviti s letovima nakon izraelskih napada na nekoliko vojnih lokacija diljem zemlje. Iranska organizacija civilnog zrakoplovstva objavila je da će se letovi "vratiti u normalu od 09:00 po lokalnom vremenu.

7.19 SAD poziva Iran da ne uzvrati

SAD je pozvao Iran da ne uzvraća na najnovije izraelske udare.

'Ako Iran još jednom odluči odgovoriti, mi ćemo biti spremni i opet će biti posljedica za Iran', stoji u izjavi visokih dužnosnika administracije.

'Ovo bi trebao biti kraj ove izravne razmjene vatre između Izraela i Irana', stoji u priopćenju, u kojem se dodaje i da je Washington spreman 'predvoditi napore da se osigura kraj rata u Libanonu' i pokuša postići prekid vatre u Gaze, zajedno s povratkom talaca otetih iz Izraela.

Napad na Iran Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

7.10 Britanija prati situaciju

Britanska vlada je rekla da "pomno" prati razvoj situacije na Bliskom istoku nakon što je rano u subotu Izrael izveo niz zračnih napada na vojne ciljeve u Iranu te dodala da daljnja eskalacija "nije ni u čijem interesu".

"Pomno pratimo situaciju", kazao je u subotu ujutro glasnogovornik britanske vlade u priopćenju.

Glasnogovornik je dodao da vlada podržava "pravo Izraela na samoobranu" dokle god poštuje "međunarodno humanitarno pravo". "Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu", nastavlja priopćenje.

Iranski mediji su zabilježili više eksplozija tijekom nekoliko sati u glavnom gradu i u blizini vojnih baza, no nije bilo izvješća o prouzročenoj šteti ili žrtvama.

Bliski istok je očekivao izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. listopada na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila, što predstavlja drugi izravan napad na Izrael u šest mjeseci.

Napetosti između suparnika Izraela i Irana su eskalirali otkako je Hamas, proiranska palestinska militantna skupina u Gazi, napao Izrael 7. listopada 2023.

Strahovi da bi Iran i Sjedinjene Američke Države mogli biti uvučeni u regionalni rat su narasli nakon što je Izrael pojačao svoje napade na proiransku libanonsku miliciju Hezbolah prošlog mjeseca, uključujući zračne napade na libanonski glavni grad Bejrut te kopnenu operaciju kao i godinu dana star sukob u Pojasu Gaze.

"Kao odgovor na mjesece neprestanih napada iranskog režima na državu Izrael, Izraelske obrambene snage sada izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu", objavio je IDF u priopćenju.

Vojska je kasnije rekla da je završila svoje "ciljane" napade na vojne mete u Iranu, dodavši da su se njeni zrakoplovi sigurno vratili u zemlju.

Izrael tvrdi da ima pravo i dužnost odgovoriti na napade Teherana i njegovih posrednika, koji su uključivali lansiranje projektila s iranskog teritorija.

Američki dužnosnik je rekao da ciljevi izraelskog napada nisu bili energetska infrastruktura ni nuklearna postrojenja.

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio da Washington, glavni saveznik Izraela koji ga opskrbljuje oružjem, neće podržati napad na iranska nuklearna postrojenja te je kazao da bi Izrael trebao razmotriti alternative umjesto napada na iranska naftna polja.

Iranske vlasti su u više navrata upozorile Izrael da će se u slučaju bilo kakvog napada na Iran suočiti sa snažnijom odmazdom.

"Iran zadržava pravo odgovoriti na bilo kakvu agresiju, a nema sumnje da će se Izrael suočiti s razmjernom reakcijom za svaku akciju koju poduzme", rekla je poluslužbena novinska agencija u subotu, citiravši izvore.

Iran omalovažava napad

Iranska državna televizija je citirala vojnog glasnogovornika koji je rekao da su eksplozije koje su se čule u Teheranu povezane sa "sustavima protuzračne obrane koji reagiraju na pokušaje cionističkog režima (Izraela) da napadne tri lokacije oko grada Teherana".

Videosnimke koje su emitirali iranski mediji prikazuju sustave protuzračne obrane kako neprestano gađaju nadolazeće projektile u središtu Teherana, no nije objavljeno koje su lokacije napadnute.

Poluslužbena iranska novinska agencija Fars je rekla da je napadnuto nekoliko vojnih baza zapadno i jugozapadno od Teherana.

Agencija Tasnim je objavila da su napadnute baze Iranske revolucionarne garde, no da nisu oštećene.

Glasnogovornik iranske organizacije za civilno zrakoplovstvo je kazao da su svi letovi do daljnjega otkazani, prema državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Susjedni Irak je također do daljnjega suspendirao sve letove u svojim zračnim lukama, objavila je njegova novinska agencija.

Sirijska novinska agencija SANA je izvijestila da je Izrael izveo zračne napade na vojne objekte u središnjim i južnim dijelovima zemlje, no Izrael nije potvrdio napade na Siriju.

SAD obaviješten uoči napada

Izrael je rekao da su premijer Benjamin Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i drugi sigurnosni dužnosnici pomno pratili operaciju iz vojnog zapovjednog centra u Tel Avivu.

Gallant je razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom netom prije početka izraelskih napada, rekao je američki dužnosnik.

Izrael je prije napada na iranske ciljeve obavijestio SAD, no Washington nije bio uključen u operaciju, rekao je drugi američki dužnosnik za Reuters.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u srijedu rekao da izraelska odmazda ne smije dovesti do veće eskalacije.

Čak i dok je pokušavao nagovoriti Izrael da prilagodi svoje napade, SAD uvjerava svog najbližeg saveznika na Bliskom istoku da će mu pomoći u obrani u slučaju da Teheran odluči započeti protunapad.

To uključuje odluku američkog predsjednika Joe Bidena da u Izrael premjesti američki sustav proturaketne obrane THAAD te stotinjak američkih vojnika da njima upravljaju.

Viši dužnosnik Bidenove administracije je kasno u petak rekao da izraelski napadi na vojne ciljeve u Iranu predstavljaju proporcionalan odgovor na ranije napada Teherana, s niskim rizikom za civile.

Dužnosnik je dodao da bi to trebao biti kraj izravne razmjene vatre između dviju zemalja, istaknuvši da SAD ima više direktnih i indirektnih kanala komunikacije s Iranom, gdje je razjasnio svoj stav.