GOOGLE INVESTIRA

Vojni roboti – da ili ne?

23.12.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Kako javlja CNN, Google je nedavno postao vlasnikom tvrtke Boston Dynamics koja već godinama proizvodi vojne robote za Pentagon. Roboti te tvrtke postali su poznati po tome što brzo trče, penju se preko prepreka i skaču do 10 metara te se koriste u ekstremnim uvjetima. Iako je Google poznat po neortodoksnim tehnološkim projektima kao što su naočale GoogleGlass, automobili bez vozača, wi-fi baloni, izlet u sofisticiranu robotiku otvara nekoliko pitanja

Naime, samo u posljednjih šest mjeseci Google je kupio još sedam kompanija koje se bave robotikom. U novom poslovnom zaokretu internetskog giganta, nije loše pripomenuti da je Boston Dynamics od 2000. uprihodio oko 140 milijuna dolara preko ugovora s vladom SAD-a, a Google samo oko 300.000, i to mahom u obavještajnom sektoru. Google tako stupa na lukrativno tržište vojne opreme na kojem dosad nije bio prisutan, smatraju analitičari.

Svjestan potencijalno lošeg odjeka vijesti u javnosti, Google je nedavno donirao pet milijuna dolara organizaciji World Wildlife Federation za bespilotne letjelice koje prate krivolovce na nosoroge u Africi. Istovremeno kao dobru marketinšku gestu, no i kao dokaz da vojna tehnologija može imati dobre učinke u civilnom društvu.

Ulaganje u robotiku sve je više prisutno kod tehnoloških kompanija. Tako je Amazon najavio da će nastojati koristiti bespilotne letjelice u svrhu bržih dostava klijentima, a Google je još ranije dao do znanja da će krenuti u komercijalizaciju automobila bez vozača.

Google nije otkrio ni točnu cijenu ni točnu namjenu novih akvizicija (direktor Larry Page samo je napisao da je jako 'uzbuđen' i da ne može dočekati 'napredak'), no spekulacija je zato napretek. Od ekonomskih (ulazak na tržište vojne opreme), tehnoloških (roboti imaju odlične senzore), do upozorenja da brzi rast u tehnologiji mora pratiti jasna svijest o njenoj svrsi jer u prošlosti stvari nisu jednom izmakle kontroli.

Wild Cat