'vatreni udar 2024'

Srbi pokazali dosad nepoznati dron kamikazu, evo odakle stiže i što može

03.07.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Na vojnom poligonu 'Pasuljanske livade' u Srbiji u tijeku je vježba 'Vatreni udar 2024', tijekom koje se uvježbava izvođenje borbenog djelovanja uz upotrebu bespilotnih letjelica za izviđanje i vatrenu podršku, izvijestilo je srpsko ministarstvo obrane (MORS)

Na vježbi sudjeluje oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe srpske vojske. Na poligonu su jedinice Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, kao i snage za specijalno djelovanje i protuelektronsku borbu te stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta, izvijestili su iz MORS-a.

  • +8
Vježba Vojske Srbije "Vatreni udar 2024" Izvor: Ministarstvo obrane Srbije / Autor: N. N.

Srbijanski vojni portal Tango six piše da je na vježbi, iako se ne spominje imenom, predstavljena dosad javnosti nepoznata bespilotna letjelica SM2, koju proizvodi tvrtka EDGE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koju se može vidjeti na jednoj od fotografija koje je objavilo Ministarstvo obrane Srbije. Riječ je o dronu kamikazi koji može nositi koristan teret ili bojevu glavu od deset ili 23 kilograma, a portal navodi da se, osim veće inačice SM2, također testira i manja inačica SM1.