šokantno

Vrtača progutala nogometno igralište: Široka je 30, a duboka 9 metara

27.06.2024 u 22:07

Bionic
Reading

Ogromna rupa koja se proteže 100 stopa otvorila se u parku u Illinoisu u srijedu, progutavši rasvjetni stup usred rekreacijskih polja i ostavivši za sobom zjapeću duboku rupu

Rupa je široka otprilike 30 metara i duboka 9 metara, a nastala je zbog podzemnog rudnika, piše NBC news.

Zastrašujući trenutak uhvatila je obližnja nadzorna kamera u srijedu ujutro, pokazujući područje između dva nogometna i nogometna igrališta koje se otvara oko rasvjetnog stupa, bacajući ga i ispuštajući oblake dima u parku Gordon Moore u gradu Altonu, koji se nalazi oko 28 milja sjeverno od St. Louisa, Missouri.

Rupa, koja se otvorila u 9:18 ujutro, široka je otprilike 30 metara i duboka 9 metara, rekao je direktor Alton Parks and Recreation Michael Haynes za NBC News. Haynes je rekao da je vrtača nastala zbog "urušavanja rudnika duboko pod zemljom", dodajući da je "za to odgovoran New Frontier Materials".

Prizor kao iz filma

Srećom, u tom trenutku nitko nije bio na terenu i nitko nije ozlijeđen, istaknuo je. “Izgleda kao iz nekog filma, zar ne? Čini se kao da je eksplodirala bomba”, rekao je Haynes za NBC-jevu podružnicu KSDK.

Glasnogovornik tvrtke New Frontier Materials, koja posjeduje podzemni rudnik, rekao je za KSDK: "Pogođeno područje je osigurano i ostat će zabranjeno u doglednoj budućnosti dok inspektori i stručnjaci pregledaju rudnik i izvrše popravke."

“Nitko nije ozlijeđen u incidentu, o čemu su obaviješteni dužnosnici Uprave za sigurnost rudnika (MSHA) u skladu s važećim propisima. Sigurnost je naš glavni prioritet. Radit ćemo s gradom kako bismo riješili ovaj problem što je brže i sigurnije moguće kako bismo osigurali minimalan utjecaj na zajednicu.”

Park Gordon Moore privremeno je zatvoren "dok se istraga vrtače ne završi", objavili su Alton Parks and Recreation na društvenim mrežama.

Kako nastaju vrtače?

Vrtače nastaju prirodno kada podzemna voda cirkulira ispod zemlje i otapa stijene ispod površine, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država. Oni su prilično česti na Floridi jer država uglavnom ima vapnenac ispod površine zemlje.

Međutim, mogu se pojaviti i kao posljedica rudarenja, nepropusnih komunalnih vodova ili raspadanja zakopanog materijala, prema Penn State Extensionu, koji se fokusira na obrazovanje o agronomiji i hortikulturi.

Prošle godine se u blizini Knoxvillea u Iowi otvorila vrtača široka 40 stopa, a kasnije je utvrđeno da ju je vjerojatno uzrokovao urušeni rudnik vapnenca, izvijestio je Registar Des Moinesa. 

sve osim nogometa

Učitavanje...